Ekonomi

İşsizlik Maaşında Düzenleme İçin Çalışmalar Başladı

İşçilerin işsiz kalmaları durumunda, devlet tarafından 2 bin TL işsizlik maaşı ödeniyor. Bu maaşın verildiği sürenin uzatılması için ve işsiz kalanların işsizlik maaşından yararlanmasının kolaylaştırılması için yeni çalışmalar yapılıyor.

Kendi isteği dışında işten çıkarılanlar 120 gün pirim ödeyerek çalışmış ve son 3 yıldır 600 gün işsizlik maaş pirimi ödeyenler işsizlik maaşından faydalanabiliyorlar. Mevcut sistem bu şekilde işliyor. Sistemin düzenlenmesi halinde ise, son 120 gün pirim ödemiş olma şartı 30 güne düşürülmek isteniyor. 600 gün ödenmesi gereken pirimin ise 100 güne düşürülmesi isteniyor. 

İşsizlik maaşının 15 ay süreyle verilmesi ve verilen 2 bin TL’lik miktarın arttırılması konusunun da üzerinde duruluyor. Şu anki uygulamada, işten çıkarılmadan ya da çıkmadan önce son 4 ay içindeki kazanç miktarına göre işsizlik maaşı bağlanıyor. Kazanç ne kadarsa, %40’ı kadar işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor.

İşsizlik maaşının üst sınırının ilk önce 1.500 TL olması, ardından da 2 bin TL’ye çıkarılması hedefleniyor. İşsiz kalanlara devlet tarafından 10 ay verilen işsizlik maaşının 15 ay boyunca verilmesi de hedefler arasında yer alıyor.

İşsizlik maaşına devlet katkısı da eklenmesi bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci işsizlik fonu oluşturulmasına yönelik: “Bunun bir ayağı esnaf, bir ayağı devlet. Devlet katkı vermeye hazır.” demişti.

Kamupersoneli.net