Ekonomi

İSTİB'den Darbe Girişimi Sonrası Yardım Kampanyasına Destek

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, bankaların tek tek faiz düşürmeye başladığını belirterek, “İnşallah bu faiz düşüşleri iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olan finansman konusunda bir rahatlama sağlayacaktır.” dedi.

Kopuz, ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz ile başlayan süreçte Türkiye’nin birçok ihanet gördüğünü, tüm bu ihanetlere rağmen ekonomik bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

Hain teşebbüsün hemen sonrasında alelacele, ne olup bittiğini görmeden kredi derecelendirme kuruluşu Standard Poor’s’un (S&P) Türkiye’nin kredi notunu düşürdüğünü aktaran Kopuz, “Amaç neydi? Dolar fırlasın, faizler fırlasın, Türkiye’nin durumu daha kötü olsun. Ne oldu? Halk direndi, iş dünyası direndi, bu millet görülmemiş bir şekilde ellerindeki dolarları bozdurdu. Bugün bakıyoruz dolar 3 liranın altında.” Diye konuştu.

Kopuz, darbe girişiminde Türkiye’nin dost bildiği bir çok ülkenin sessiz kaldığını, kalkışma bastırıldıktan sonra yürekten bir geçmiş olsun bile diyemediğini dile getirdi

Bu süreçte Rusya’nın seçilmiş hükümetin yanında olduğunu ilk ifade eden ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Kopuz, bu kapsamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyareti çok önemsediğini ifade etti.

Kopuz, 15 Temmuz’dan sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) çok cesur bir karar ile yeniden faizi düşürdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:

“Şimdi ise bankalar tek tek faiz düşürmeye başladılar. İnşallah bu faiz düşüşleri iş dünyasının en önemli sorunlarından biri olan finansman konusunda bir rahatlama sağlayacaktır. Taşınır malların da artık bankalara teminat olarak gösterilebilmesinin önünün açılması da bizlerin elini rahatlatacaktır. Yakın zamanda hayata geçirilecek olan yatırım teşvik sistemi ile de yatırımların önünün açılacağını düşünüyorum.”

– “Bu milletin irfanı var, basireti var, cesareti var”

Ali Kopuz, 15 Temmuz tarihinin, 1099 yılında Haçlıların Kudüs’ü işgal ettiği ve Müslümanlara katliam yaptığı gün gibi olduğunu söyledi.

Yaşı itibariyle 1960 ihtilalini büyüklerinden duyarak öğrendiklerini anlatan Kopuz, “12 Mart Muhtırasını, 12 Eylül 1980’i ve 28 Şubat sürecini yaşadık. Ancak 15 Temmuz’da yaşanan kalleşliğe akıl sır erdirmek mümkün değil.” dedi.

Kopuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Pensilvanya’lı hain meczup, ben ona kâinat şerefsizi diyorum, 20 yıldır kaçıp saklandığı fare deliğinden uzaktan kumandayla korkakça ülkeye fitne salmıştır. Bu kâinat şerefsizi ne 60 ihtilalinde ne de 80 darbesinde görülmeyen bir ihanet içinde milletinin meclisine bombalar yağdıracak, kendi milletine silah sıkacak kadar kalleşleşmiştir. Bizim milletimiz bağımsızlığına düşkün bir millettir. Tarih buna şahittir. Biz bu ülkenin anahtarını ne idüğü belirsiz bir meczuba ve onun komutasındaki beynini kiraya vermiş haşhaşi sürüsüne vermeyiz. Bu milletin irfanı var, basireti var, cesareti var. Milletimiz o gece İstiklal Şairimiz M. Akif Ersoy’un dediği gibi: ‘Yumuşak başlı isem, kim dedi uysal koyunum? Kesilir belki, fakat çekmeye gelmez boynum!’ dedi ve tarihe geçecek milli bir refleksle bağımsızlığını savundu.” 

– “Borsa olarak bu kampanyaya 2 milyon 500 bin lira yardımda bulunacağız”

Kopuz, o gece Kısıklı’da halkın arasında yer aldığını, bundan sonra da STK başkanları olarak üyeleriyle beraber bu hainlerin karşısında olacaklarından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.

Bütün bu süreç Erdoğan’ın yüksek liderliği ile herkese güç verdiğini aktaran Kopuz, “O hayatını ortaya koyarak, kefenini giyip İstanbul’a geldi ve milletinin başında olduğunu, bu milletin sahipsiz olmadığını yedi düvele ve darbeci hainlere gösterdi.” dedi.

Kopuz, o gün meydanlarda yoksulların da, varlıklı insanların da olduğuna işaret ederek, “Köylüsü de kentlisi de canını ortaya koydu. Esnafı, işçisi, işadamı, herkes malıyla canıyla, ellerimizden alınmak istenen geleceğimize sahip çıktı.” şeklinde konuştu.

Dillerinde tekbirlerle vatan için gözünü kırpmadan şehadete koşan bir millet gördüklerini vurgulayan Kopuz, şunları kaydetti:

“Allah’a hamdolsun ki bu millet, ne kâinat şerefsizinin ne de başka şer odaklarının kirli emellerinde asla muvaffak olamayacağını göstermiştir. Malcolm X’in bir sözü var: Zulüm kısmak istediği sesi nara yapar. Kâinat haininin bu alçaklığına en güzel cevap 5 milyondan fazla kişinin akın akın Yenikapı’ya koşması olmuştur. Çoğu insan yarı yoldan döndü. İnsanları getiren gemiler yanaşamadan geri dönmek zorunda kaldılar.” 

Kopuz, Başbakanlık tarafından 15 Temmuz silahlı darbe teşebbüsünde şehit olan vatandaşların ailelerine ve yaralanan vatandaşlara yönelik bir yardım kampanyası başlatıldığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Buradan hepinizi bir kez daha bu kampanyaya katılmaya davet ediyorum. Biz İstanbul Ticaret Borsası olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. İnşallah borsa olarak bu kampanyaya 2 milyon 500 bin lira yardımda bulunacağız. Ayrıca bir husus daha var biliyorsunuz her yıl borsamız tarafından lise ve yükseköğretim öğrencilerine yönelik burs veriliyor. Bu seneki burslarımızı sadece şehit ve gazilerimizin birinci derece yakınlarına vereceğiz. Elbette bu yaptıklarımız ile şehitlerimiz ve gazilerimize olan minnet borcumuzu ödeyemeyiz. Sadece kardeşliğimizin bir nişanesi olarak bunları yapıyoruz.”

AA
Kamupersoneli.net