Ekonomi

Kaçak Elektriğe Çözüm: Şifreli Elektrik

Ülkemizin, kaçak elektrikle olan mücadelesi devam ederken; konuyla alakalı müjdeli haberi Berat Albayrak verdi. Kaçak elektriğe çözüm olarak geliştirilen şifreli elektrik sistemiyle problem ortadan kaldırılmış olacak. Kriptolu elektrik sisteminde, şifre çözülmeden elektriğin dağıtılması mümkün olmazken, ilgili şifrenin kırılmasından da haberdar olunabilecek. Bu sayede, probleme iki taraflı olarak çözümleme uygulanmış olacak.

Kaçak elektriğin faturası, vatandaşa yansıyordu.

Geçtiğimiz dönemlerde kaçak elektrikten doğan fatura, vatandaşa yansıtılıyordu. Artık böyle bir problem yaşanmayacak ve kayıplar en aza indirgenmiş olacak. Ayrıca kriptolama sisteminin getirilmesiyle beraber de yasağı ihlal etmeye çalışanlar daha kolay yakalanabilecekler.

Kriptolu elektrik nerede kullanılmaya başlayacak?

Dicle bölgesinde kullanılmaya başlanacak olan şifreli elektrik sistemi; Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından müjdelendi. Pilot bölge olarak burada başlayacak kriptolama sisteminin; trafoların çıkışında uygulanarak kayıpları minimuma indirgeyeceğini aktardı.

Önemli AR-GE çalışmaları yürtüklerini ifade eden Berat Albayrak; trafolarda şifrelenen elektriğin evlere ulaşan tesisatta çözümleneceğini bu sayede işlemin yürütülmüş olacağını aktardı. Akıllı sayaçlar ile gerçekleşecek bu işlem de iki tarafın şifresi eşleşdiği takdir de elektriğin verileceğini aktaran Albayrak, kayıp-kaçak oranlarının 2015 yılı itibariyle % 14 olduğunu da aktardı.

Kamupersoneli.net | ANKARA