Ekonomi

Kamu Borcu Olanlar İçin Kurlar Sabit Kaldı

Türkiye Cumhuriyeti tarafından en son yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile alakalı gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu gelişmeler en çok özel sektörde işe yaramış durumda. Kamu borcu olanlar için kurlarıns sabitlenmesiyle alakalı tüm detaylar haberimizde.

İşte kurlar ile alakalı olarak tüm detayları sizlere sunuyoruz:

1-DOLAR KURU SABİT KALDI

KHK ile “kur sabitlemesi”, 683 sayılı kararnamenin 6. maddesinde yeniden düzenlenekte. Bu sonuca göre tüm kamu idareleri ve bunlara bağlı bulunan döner sermayeli kuruluşların KİT’ler ve ortaklıkları, özelleştirme programında bulunan kuruluşlar, kamu kontrolüne dahil olan işletmeci kuruluşlar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve sermayesinde doğrudan veya dolaylı kamu payı olan anonim ortaklık borcu olanlar, eğer dilerler ise borçlarını 2 Ocak 2017 tarihli döviz alış kuru üzerinden ödeyebilecekler. Bu kur da, Merkez Bankası’nın 2 Ocak günü yayımladığı listeye göre 3.5338 TL düzeyinde bulunmakta. Söz konusu madde kapsamına, Başbakanlık, Hazine, Milli Savunma Bakanlığı gibi tüm genel idarelerin yanı sıra Özelleştirme İdaresi, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi özel bütçeli kuruluşlar da bulunuyor.

2-KONUTTA CAYANA YÜKSEK TAZMİNAT

KHK’larla, konut sektörüyle alakalı olarak tüketicinin cayma hakkı yeniden düzenlemeye  giriyor. Ön ödemeli konut satışlarında devir veya teslim tarihine kadar olan tüketicinin cayma hakkının 24 ayla sınırlandırılacağı belirlendi. Sözleşmelerden dönülmesi durumunda ise satıcının isteyeceği tazminatın tutarı da artırılacak. Düne kadar söz konusu oranların, yapılan sözleşmeler bedeliyle yüzde ikisiyle sınırlı bulunmaktaydı. Dün itibariyle ise bu rakam, sözleşme tarihinden ise 3 ay içinde dönülmesi durumunda yüzde 2; 3 ila 6 ay arasında yüzde 4; 6 ila 12 ay arasında ise yüzde 6 oranında görüldü. 12 ile 24 ay arasında ise bu tutar yüzde 8’e kadar çıkarılarak sözleşmeden dönülmesi durumunda, müteahhitlerin tüketiciye 90 gün içinde ödeme yapması şartı da, 180 güne çıkartılmış oldu.

3-DEVLET HİSSELERİ VARLIK FONUNDA

Varlık Fonu ile beraber yeni kurumlarının devrinin de önü açılmış oldu. Daha önce bulunan kanun hükmündeki kararnamelerle ile beraber, şans oyunları ve at yarışları yeni kurulan Varlık Fonu’na devredildiği belirlenmişti. Son kararname ile de bundan sonra ise iktisadi devlet teşekkülleri, sermayesinin tamamı veya yarısından fazlasının devlete veya diğer kamu tüzel kişilerine ait olan ticari amaçlı kuruluşlarındaki bulunan hisse ve varlıklar veya devletin diğer iştiraklerinden kamu payları ve Hazine’ye ait payların Bakanlar Kurulu kararıyla Varlık Fonu’na aktarılabileceği belirlendi.

4-SERMAYE PİYASASI KURULU MUAF

Sermaye Piyasası Kurulu’nun ve mevzuatlara aykırı durum ve işlemde bulunmaları sebebiyle sermayenin veya mal varlığının azalmasıyla alakalı olan kayıplara yol açtığını durumlarda açacağı davalar veya takipler her türlü harç ve teminattan muaf olacağı belirtildi.

5-KAMU BANKALARININ ALACAKLARINA DEVİR

Kamu bankaları veya kamu tarafından kontrol edilen bankaların alacaklarınında artık varlık yönetim şirketlerine devredilebileceği belirlendi. Bununla ilgili esasların ise BDDK belirleyeceği açıklandı. Son verilere göre bankacılık sistemindeki sorunlu kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 3.2. Buna varlık yönetim şirketlerine devredilen krediler de eklendiğinde oran yüzde 4.6 olarak hesaplanmış durumda.

6-MERKEZ İHALE DIŞI

KHK ile Merkez Bankası’nın teknolojiye, güvenliğe, banknot ve kıymetli evrak üretimi ve basımına ilişkin mal ve hizmet alımları, dış kaynak temini ve danışmanlık hizmet alımları Kamu İhale Yasası’ndan muaf olacağı belirlendi.

7-İHALE YASAKLARI GENİŞ TUTULUYOR

22 Kasım’da çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle beraber terör örgütlerine iltisakı yahut bunlarla irtibatı olan gerçek ve tüzel kişilerin ihalelere katılamayacağı belirlenmişti.

Bu düzenlemelerle yapılan yeni değişiklikler sonrası bunun genişletildiği belirlendi Bu sonuçlara göre kapsamlar dışında yurtdışı bağlantılı gerçek ve tüzel kişilerinde katılım yapması bekleniliyor. Yurt içindekilerle ilgili istihbaratı Emniyet, yurtdışındakilerle ilgili bilgiyi ise MİT tarafından verileceği belirlendi.

Kamupersoneli.net | ANKARA