Ekonomi

Kıdem Tazminatında Tüm Çalışanları İlgilendiren Önemli Gelişme !

Milyonlarca çalışanın merakla beklediği kıdem tazminatı fonu hakkında yeni detaylar belli olmaya başladı. Kıdem tazminatı fonu bu hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulunda (EKK) masaya yatırılacak. Konu ile ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kıdemde çalışan haklarında hiçbir kayba neden olmayacak, işçi-işveren kesimini rahatlatacak bir formül ortaya koyuldu. 

Kıdem tazminatında güncel sistemde bugün iş sözleşmesi sona eren her 10 çalışandan sadece biri kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak kıdem tazminatı fon sistemi kurulduğunda bütün çalışanlar kıdem tazminatı alabilecek. Konuyla ilgili en çok merak edilen bazı soruları yanıtlıyoruz.

İSTİFA EDEN KIDEM ALIR MI?

Yeni kurulacak olan kıdem tazminatı fon sisteminde işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için haklı istifa yapması gerekmiyor. Yani işçi istifasını haklı bir nedene dayandırmak zorunda bırakılmayacak.

KIDEM HESABI SÜRECEK Mİ?

İşten ayrılma durumunda işçinin aynı hesabı üzerinden kıdem sürecek. Her ayın sonunda hesabın hangi noktada olduğu işçi tarafından izlenebilecek.

ORTAK KIDEM HESABI OLACAK MI?

Kurulacak olan bireysel kıdem fonu sisteminde İşsizlik Fonunda olduğu gibi ortak hesap olmayacak.

PRİM ORANI NE KADAR OLACAK?

Yeni kurulacak olan kıdem tazminatı sisteminde fona yatırılacak prim tutarı da belirlendi. Kıdem tazminatı fonuna yatırılacak prim oranı yüzde 8,33 olacak. Ayrıca fon’da bir yıla karşılık 30 günlük ücret korunacak.

İŞSİZLİK FONU DEVAM EDECEK Mİ?

Kıdem tazminatı fonu ile işsizlik fonu birbirinin tamamlayıcısı olacak. Kıdem Tazminatı Fonu’nda bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi belli bir süre dokunulmayacak.

Kamupersoneli.net – ANKARA