Ekonomi

KOSGEB sıfır faizli 50 bin liralık kredi sonuçları ne zaman açıklanacak?

 KOSGEB sıfır faizli 50 bin liralık kredi sonuçları ne zaman açıklanacak? KOSGEB başvurusu yapan esnaf sonuçların ne zaman açıklanacağını merak ediyor.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından 19-21 Aralık 2016 tarihleri arasında alınan 50 bin liralık “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” başvuruları ne zaman sonuçlanacak? Esnaf merakla KOSGEB tarafından yapılacak açıklamayı beklerken Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB kredi başvuru sonuçlarının ne zaman açıklanacağı hakkında bilgi verdi.

KOSGEB KREDİ BAŞVURU SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye genelinde işletme sahipleri tarafından büyük rağbet gören faizsiz KOSGEB kredisi, sonuçları ile merak edilemeye başlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye genelinde toplam 15 bin KOBİ’nin yararlanabileceği kredi sonuçlarıyla en net bilgiyi verdi. Toplam 244 bin 980 işletme sahibinin müracaatta bulunduğu KOSGEB fazisiz kredi desteğinin 2016 bitmeden açıklanacağını duyuran Özlü, detayların en kısa sürede neticeleneceği ifadesinde bulundu.

İşte Bakan Özlü’nün konuşmasından bazı ara başlıkları;

Bakan Özlü, AA muhabirine, KOSGEB’in 50 bin liralık “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” başvurularına ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Faiz desteği, 2016 bütçesinden kullandırılacağı için süre uzatımına gidilmedi, ancak KOSGEB veri tabanına kayıt yaptıran ve beyanname güncelleyen KOBİ’ler, 2017 desteklerinden daha rahat ve hızlı bir şekilde faydalanabilecek” – “Başvuruda bulunan işletmelerin sıralaması, yazılımla otomatik yapılacak. Her il için TÜİK verilerine göre il kotası belirlenecek. İşletmeler ölçeklerine göre ‘mikro, küçük, orta’ olarak sıralanacak”

“Pazartesi başlayan başvurulara yönelik olarak, 10 Aralık’tan itibaren 471 bin 993 KOBİ, KOSGEB veri tabanına yeni kayıt ve beyanname güncellemesi yaptı”

KOSGEB’in 50 bin liralık faizsiz desteğinin, 12 ayı ödemesiz, geri kalanı 3’er aylık taksitler halinde ödemeli ve toplam 36 ay vadeli olarak KOBİ’lere sunulacağını belirten Özlü, böylece programdan yararlanma hakkı kazanan işletmelerin önünün kısa zamanda açılacağını söyledi.

Söz konusu desteğe başvuruların, 21 Aralık Çarşamba günü saat 09.00’da sona erdiğini anımsatan Özlü, destek programına “rekor” oranda talep geldiğine dikkati çekti. Özlü, 19 Aralık Pazartesi saat 09.00’da başlayan başvurular kapsamında, 10 Aralık’tan itibaren 471 bin 993 KOBİ’nin KOSGEB veri tabanında yeni kayıt ve beyanname güncellemesi yaptığını ifade etti.

Kredi alamayanlar için ikinci başvuru şansı olacak

Bakan Özlü, kredi almaya hak kazanamayan ya da başvuru süresini kaçıran adaylar için müjdeyi verdi. 2017 yılı içerisinde ikini bir uygulama daha yapılacağını duyuran Özlü, “50 bin liralık Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteğini almaya hak kazananlara, ödemeleri belirtilen bankalar aracılığıyla 2016 bütçesinden yapılacak. Yani KOBİ’lerimiz yıl bitmeden 50 bin liralık desteklerini alabilecekler. Destek programına başvuramayan ya da başvurup yararlanma hakkını elde edemeyenler de üzülmesin, 2017 yılı bütçesinden KOBİ’lerimize yönelik benzer bir uygulama yapılacak.” ifadesinde bulundu.

“Sıralama, yazılımla otomatik yapılacak”

Bakan Özlü, başvuru rakamlarına ilişkin, “İl kotalarına göre 15 bin KOBİ’nin 50 bin liralık faizsiz kredi alabileceği destek programına, 3 gün içinde toplamda 244 bin 980 kredi faiz başvurusu yapıldı. Söz konusu 50 bin lira kredi faiz desteği, 2016 bütçesinden kullandırılacağı için süre uzatımına gidilmedi, ancak KOSGEB veri tabanına kayıt yaptıran ve beyanname güncelleyen KOBİ’ler, 2017 desteklerinden daha rahat ve hızlı bir şekilde faydalanabilecek.” dedi.

Başvuruların alınmasının ardından değerlendirme sürecinin başladığını belirten Özlü, değerlendirmelerin nasıl yapılacağıyla ilgili olarak da “Başvuruda bulanan işletmelerin sıralaması, yazılımla otomatik yapılacak. Her il için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre il kotası belirlenecek. İşletmeler ölçeklerine göre ‘mikro, küçük, orta’ olarak sıralanacak.” ifadesini kullandı.

“Kredinin çıkmasında yıllık iş birimi sayısı önem arz edecek”

İşletmelerin ölçeğine göre yapılan değerlendirmede, KOBİ’ler arası sıralamanın eşit olması halinde nasıl bir yol izleneceğini de anlatan Özlü, “KOBİ bilgi beyannamesinde yer alan yıllık iş birimi sayısı fazla olan işletmeler, bu veriye göre yıllık iş birimi sayısının eşit olması halinde de KOBİ bilgi beyannamesinde yer alan net satış hasılatı yüksek olan işletmeler lehine sıralama yapılacak. Büyük ölçüde mikro işletmeler desteklenecek. Puanlama kriterlerine göre, üretime ve istihdama katkı sağlayan işletmelere öncelik verilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

HAFTA BAŞINDA KREDİLER KULLANILABİLECEK

Özlü, KOBİ’lerin Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı olup olmadığının belirleneceğine ve 50 bin liralık krediyi güvenlik soruşturmasından geçen işletmelerin alabileceğine işaret etti. Söz konusu desteğin işletmelere ve ekonomiye güç katacağını vurgulayan Özlü, desteği almaya hak kazanan KOBİ’lerin, hafta başında anlaşmalı bankalardan kredilerini kullanmaya başlayabilecekleri müjdesini verdi.

Bakan Özlü, KOBİ’lerin söz konusu desteği Akbank, Denizbank, Garanti Bankası, Halk Bank, İş Bankası, QNB Finansbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası ile Kredi Garanti Fonu üzerinden alabileceğini de sözlerine ekledi.

KOSGEB KREDİ BAŞVURULARI UZATILMADI

Hürriyet’e bilgi veren KOSGEB yetkilileri, sistemin başvuru sayısındaki yoğunluktan zaman zaman durma noktasına geldiğini belirttiler. Yetkililer, “Bir yılda yaptığımız işlemi bir günde yaptık. Bir günde 450 bin kayıt yenileme ve güncelleme işlemi yaptık. Kredi başvurusunda bulunan firma sayısı 150 bini aştı. Yarın geceye kadar bu sayının 300 bini geçeceğini tahmin ediyoruz” dediler.

KOSGEB yetkilileri kredi başvurusunda bulunan firmalara bir de önemli uyarıda bulunuyor: “Bu süreçte fırsatçılar türedi. Cep telefonu mesajı gönderip, krediniz hazır, gelin alın, diyorlar. Herkes bilmeli ki biz hiçbir zaman KOSGEB destekleri için telefon mesajı göndermiyoruz. Aracı kullanmıyoruz. Kullanıcı adı ve şifrelerini kimseye vermesinler. Kredi başvurusu olumlu olan firmaları ilan edeceğiz, bilgilerini ilgili bankalara göndereceğiz.”

KOSGEB KREDİSİ HANGİ BANKLARDAN ÇEKİLECEK?

Destek başvurularının ardından onay alınması halinde, aşağıda yer alan bankalardan talep edilen meblağlar alınabilecek. KOSGEB başvuruları onaylasa dahi, bankalar kredi verip vermeme ve onaylanan kredi miktarlarını değiştirme konusunda kendi inisiyatiflerini kullanma hakkında sahiptir. İşte programda yer alan bankalar;

*Akbank T.A.Ş.
*Denizbank A.Ş.
*Garanti Bankası A.Ş.
*İş Bankası A.Ş.
*QNB Finansbank A.Ş.
*Halk Bankası
*Vakıflar Bankası T.A.O
*Yapı Kredi Bankası A.Ş.
*KGF (Kredi Garanti Fonu)

Kamupersoneli.net | ANKARA