Ekonomi

Köy ve Mahalle Muhtarlarının Sigorta Primlerinin Belediyeler Tarafından Karşılanmasına Dair Kanun Teklifi Mecliste

CHP : “Aylık ve Gelir Almayan Köy ve Mahalle Muhtarlarının Sigorta Primleri Belediyeler Tarafından Ödensin.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 25 Mart 2016 tarihi itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na gelen ve komisyonda görüşülmesi devam eden kanun teklifine göre Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (GSS)
 Kanunu’nun 4’üncü maddesi çerçevesinde sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan ya da söz konusu kapsamda aylık ve gelir almayan köy ve mahalle muhtarlarının sigorta primlerinin bağlı oldukları belediyeler tarafından karşılanması öngörülüyor.


Muhtarların Sigorta Primleri Belediye Bütçelerinden Karşılansın

Meclis Plan ve Bütçe komisyonunda 8 Nisan 2016 tarihinden itibaren görüşülmesi devam eden kanun teklifinin gerekçesi olarak 30 Mart 2016 pazar günü gerçekleşen yerel seçimler ile birlikte , 53 bin köy ve mahalle muhtarlıkları içinde seçim yapılmış, bazı yerlerde mevcut muhtarlar seçimi tekrar kazanmış, bazı yerlerdeki muhtarlar yeni seçimişti. Haliyle muhtarların sosyal güvenliği yani sigortalılık durumları da söz konusu seçimlerin hemen ardından gündeme gelmiş fakat günümüz itibariyle muhtarların “sosyal sigortalılık” sorunlarının çözülmediği görülmüştür. Kanun teklifi muhtarların sigorta primlerinin belediyeler tarafından karşılanmas talep ediliyor. Bilindiği gibi muhtarlar sosyal sigorta primlerini kendileri ödüyor ve sigorta primi yönünden 4/1-b (Bağ-KUR) sigortalılarla aynı kapsamda değerlendiriliyor.

Her asgari ücret artışında, muhtarların ödeyeceği aylık prim tutarları da söz konusu artışla aynı oranda artış göstermektedir. Kanun teklifi meclis gündemine gelir ve kanunlaşırsa , Muhtarların sigorta primi ödemeleri belediye bütçelerinden karşılanacak.

Kamupersoneli.net | Ankara