Ekonomi

Kurbanlık Fiyatları İkinci El Araba Parası Gibi

Kurbanlık fiyatları illere göre değişim gösterse de, vatandaşlar fiyatların yüksek olduğunu düşünüyorlar. Küçükbaş hayvanlar için 450 TL ile 750 TL arasında kurbanlık bulmak mümkün, büyükbaş hayvanlarda ise 3 Bin TL ile 16 Bin TL arasında değişen fiyatlar var…

Bu yıl kurban döneminde canlı ağırlık fiyatını büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 14 ile 22 lira, küçükbaşta kilogram başına 11 lira ile 20 lira arasında olacak.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, şu açıklamayı yaptı:

“Ülke ortalamasına bakıldığında büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 16 lira 80 kuruş, küçükbaş canlı kilogram fiyatlarının ise 14 lira 80 kuruş olduğu görülmektedir. Canlı kilogram olarak büyükbaş hayvan fiyatları, satışların en fazla olduğu üç büyük ilimizden, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira 50 kuruşla 18 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 20 lira, Ankara’da 16 lira ile 18 lira, İzmir’de 15 lira 50 kuruş ile 16 lira 50 kuruş arasında değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatları ise canlı kilogram olarak, İstanbul’da Avrupa yakasında 15 lira ile 16 lira, Anadolu yakasında 18 lira ile 19 lira, Ankara’da 14 lira ile 16 lira, İzmir’de 12 lira ile 18 lira düzeyinde seyretmektedir.”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kurbanlık vasfı taşıyan 1 milyon 200 bin büyükbaş, 3 milyon 780 bin küçükbaş hayvan olduğunu açıkladığını anımsatan Bayraktar, Kurban Bayramı’nda kesileceğini tahmin ettikleri büyükbaş hayvan sayısından 350 bin, küçükbaş hayvan sayısından 1 milyon 80 bin baş daha fazla, kesilebilecek nitelikte kurbanlık hayvan mevcudunun olduğunu, bu durumun vatandaşların kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını gösterdiğini belirtti.

Üreticiler ise kurban bayramının dokuz güne çıkarılması sonucu tedirgin olduklarını dile getirdiler. Kurban bayramının dokuz gün olması sonucu birçok aile kurban kesimi yapmadan tatile gidebilir endişesi, kurban üreticilerini tedirgin etti.