Ekonomi

Maliye Bakanı Naci Ağbal Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyonun gerilemesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, “Bunun kalıcı olması önemli” dedi.


Ağbal, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) 2015 yılı Altın Kalem Ekonomi Basını Başarı Ödülleri dolayısıyla Wyndham Otel’de düzenlediği törende, mayıs ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Hükümetin önemli hedeflerinden bir tanesinin enflasyonu aşağıya çekmek olduğunu ifade eden Ağbal, bu yıl için enflasyon tahmininin yüzde 7,5 olarak belirlendiğini hatırlattı. 

Yılın başında enflasyon konusunda bir miktar tereddüt yaşadıklarını dile getiren Ağbal, şunları söyledi:

“Fakat sonraki aylarda enflasyon peyderpey aşağı geldi. Artık yüzde 6,50 seviyesini yakalamış durumdayız. Özellikle gıda sektöründe bir önceki yıla göre çok hızlı bir şekilde gerçekleşen fiyat düşüşleri, manşet enflasyonu yüzde 9,50’lerden yüzde 6,50’lere çekti. Aylık olarak baktığımız zaman yüzde 0,58. Beklentiler yaklaşık yüzde 0,70 civarındaydı. Daha düşük bir enflasyon geldi. Bu sevindirici bir haber. Enflasyonun aşağı doğru gelmesi herkesi sevindirecek bir gelişme. Bunun kalıcı olması önemli.”

Çekirdek enflasyonun da aşağı yönlü bir gelişme kaydettiğini anlatan Ağbal, “Enflasyondaki gelişmeler üretim tarafında da fon sağlayıcılar tarafında da herkes açısından olumlu.” diye konuştu.

Enflasyon konusunda ilk 5 ayda sağlanan gelişmede baz etkisinin de yansıması olduğunu belirten Ağbal, çekirdek enflasyonun aşağı gelmesini sağlayacak koşulları oluşturmaları gerektiğini, bu anlamda hükümete önemli görevler düştüğünü vurguladı.

Ağbal, para politikasının da büyümeye katkı vermesi gerektiğinin altını çizdi.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara