Ekonomi

Merkez Bankası: "Önümüzdeki 3 Ay İstihdam Artışı Bekleniyor"

 Finansal Hizmetler Güven Endeksi, ekimde bir önceki aya kıyasla 5,5 puan azalarak 161,9 seviyesine indi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, ekim ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE) açıklandı. 

Buna göre, FHGE bu yılın ekim ayında bir önceki aya kıyasla 5,5 puan azalışla 161,9’a geriledi. Endeks, eylül ayında 167,4 düzeyindeydi. 

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, FHGE’yi son üç aya ilişkin iş durumu ve hizmetlere olan talep azalış yönünde etkiledi. Gelecek üç aya yönelik hizmet talebi beklentisinin ise endeks üzerindeki etkisi artış yönünde oldu. 

Son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğu yönündeki değerlendirmeler bir önceki aya kıyasla zayıfladı. Gelecek üç aydaki hizmetlere olan talebe ilişkin artış yönlü beklentiler ise güçlendi. 

Son üç aydaki istihdama ilişkin değerlendirmelerin azalış bildirenler lehine döndüğü, gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlendi.

Kârlılığa ilişkin değerlendirmelere göre, son üç ayda kârlılıkta artış olduğunu bildirenler ile gelecek üç ayda kârlılıkta artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin bir önceki döneme göre zayıfladığı görüldü.

Son üç ayda yurt içi piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki döneme kıyasla zayıfladığı, yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki dönem seviyelerinde devam ettiği gözlendi. Gelecek üç ayda ise, yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki rekabet gücünde iyileşme olacağı yönündeki beklentiler zayıflayarak devam etti.

KAMUPERSONELİ.NET – AA