Ekonomi

Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Düzenleme: Ücretsiz İzin ve Analık İzni Düzenlemesi Yürürlüğe Girdi!

-İZİNLER

Kadın işçiler, doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta şeklindeki periyotlarla çalıştırılamıyor. Çoğul gebelik söz konusu olduğunda, belirtilen sekiz haftalık sürece ilave olarak 2 hafta daha uygulanıyor. Eğer sağlık durumunun iyi olduğunu, çalışmasına bir engelin olmadığını anne adayı belgeleyebilmişse, doğumun öncesinde 3 hafta çalışabiliyor. Buradan kalan 5 haftalık süreci de doğum sonrasındaki sürece ekleme imkanına sahip oluyor.

Erken doğum olursa, anneler buradan doğan haklarını, daha sonra kullanabiliyorlar. Herhangi bir hak kaybı söz konusu olmuyor. Eğer anne, doğum sonrasında ya da doğum sırasında ölmüş ise, buradaki haklar babaya da yansıyarak, onun tarafından da kullanılabiliyor.

Eğer bir evlat edinme söz konusu ise, işçiye sekiz haftalık analık izni de yansıtılabiliyor.

-6 AY BOYUNCA YARIM SÜRELİ ÇALIŞMA

3 çocuklu bir anne, 6 ay boyunca yarım süreli olarak çalışma imkanına sahip oluyor. Bu haklardan, evlat edinmeyi de gerçekleştirmiş olanlar faydalanabiliyor. 

-6 AYA KADAR ÜCRETSİZ İZİN HAKKI DA TANINIYOR

Kadın işçiler, belirtilen analık izinleri dışında 6 ay süreli ücretsiz izin hakkından da yararlanabilmektedirler. Bu kapsamda, yine evlat edinenler de değerlendiriliyorlar.

-İŞVERENLER İTİRAZ EDEMEYECEK

İlgili düzenlemere de işverenler itiraz etme hakkına sahip olamayacaklar. İlgili yönetmelikte belirtilen şartları ve nitelikleri belirten anneler, ilgili yönetmeliğin güvencesi altında haklarından yararlanabiliyorlar.

ÇALIŞMA GÜNLERİNİ VE SAATLERİNİ BELİRLEYEN İŞVEREN OLACAK

İlgili düzenlemeler kapsamında, işçinin haklarından yararlanacağı günleri ve çalışma sistemini işveren belirleyecek. (Kısmi süreli) Kısmi çalışmayı da bitirmek isteyen işçi, bir ay önceden patrona bildirmek durumunda.

Kamupersoneli.net | ANKARA