Ekonomi

Otel Yatırımları %42 Geriledi

TÜROB açıklamasına göre, 53 yeni proje için toplamda 645,3 milyon lira yatırım öngörülürken, yatırım tutarında geçen yılın ilk üç ayına göre % 42 gerileme meydana geldi.

TÜROB tarafından derlenen Ekonomi Bakanlığı 2016 yılı mart ayına ait Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırım Teşvik Belgeleri”, konaklama sektörü açısından derlendi.

Buna göre, Mart 2016’da Türkiye genelinde toplamda 17 ayrı şehirde 25 yeni otel projesi için teşvik belgesi, 3 otel için ise renovasyon belgesi alınırken, toplamda 321,7 milyon lira harcanarak tamamlanacak yatırımlar sonrasında sektörde 1,133 yeni ek istihdam sağlanacak.

Yatırımların tamamlanması ile yatak kapasitesi 4 bin 271 adet artacak. Geçen yılın aynı ayında 14 ilde toplam yatırım tutarı 595,1 milyon liralık 28 otel projesi teşvik belgesi almıştı. Buna göre yatırım tutarı geçen yılın mart ayına göre % 46 geriledi.

Trabzon’da 4 otel

Ocak-Mart 2016 dönemini kapsayan yılın ilk çeyreğinde ise Türkiye genelinde toplamda 27 şehirde 53 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı. Toplamda 645,3 milyon lira harcanarak tamamlanacak olan yatırımlar sonrasında sektörde 2 bin 346 yeni ek istihdam sağlanacak ve yatak kapasitesi 10 bin 692 adet artacak.

Yatak sayısı açısından 1,988 yatak ile ilk sırada yer alan İstanbul’u 1,748 yatak ile Antalya takip ederken, Muğla 1,334 yatak ile üçüncü sırada yer aldı. Otel sayısı açısından ise İstanbul ve Muğla 7’şer otel ile ilk sırada yer aldı. Daha sonra 6 otel ile İzmir ve 4’er otel ile Antalya ve Trabzon geldi.

İlk çeyrekler itibariyle bakıldığında son üç yılda yatırımlardaki düşüş trendi dikkati çekti. 2014’ün ilk üç ayında 32 ilde toplam 1 milyar 494 milyon lira yatırım tutarında, 27 bin 716 yataklı 92 otel projesi için teşvik alınmıştı. 2015 yılının ilk üç ayında ise 26 ilde 18 bin 667 yataklı 70 otel projesi, 1 milyar 107 milyon lira yatırım tutarıyla teşvike bağlanmıştı. Geçen yılın ilk çeyreği ile bu yılın ilk çeyreği karşılaştırıldığında yatırım tutarında yüzde 42’lik düşüş meydana geldi.

“SGK primlerinin 1 yıl süre ile ertelenmesini hükümetimizden bekliyoruz”

Açıklamada azalan otel yatırımlarıyla ilgili değerlendirmelerine yer verilen TÜROB Başkanı Timur Bayındır, yatırımlardaki genel düşüşe ve sektördeki sıkıntıya rağmen İstanbul ve Antalya’nın mevcut yatırımlardan önemli bir pay almaya devam ettiğine de dikkati çekti.

Bayındır sektöre ilişkin görüşlerini şöyle paylaştı:

“Sektör olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Açıkçası uzun dönemli planlamalarımız ve yatırım projelerimiz buzdolabına kaldırılmış durumda. Yatırıma başlayan birçok tesisin ise yatırım sürecini yavaşlattığını veya durdurarak ertelediğini görüyoruz. Bu süreçte turizm sektöründeki yatırımlarındaki önemli orandaki yavaşlamayı son derece olağan karşılıyoruz. Otel yatırımlarında arz fazlası bulunan Antalya ve İstanbul gibi şehirlerimiz yerine alternatif bölgelerde yatırımları çeşitlendirmemiz gerektiği görüşümüzü koruyoruz.

Üzülerek görüyoruz ki ülkemizde son dönem yaşanan terör saldırıları ve olumsuz gelişmelerden sektör olarak derin endişe duyduğumuzu ve önemli oranda etkilendiğimizi belirtmek istiyoruz. Bu durum gerek istihdamı gerekse sektörümüzle bağlantılı 54 sektörü olumsuz yönde etkiliyor. Tedarikçi sektörler de bu durumdan olumsuz etkileniyor. Mevcut işletmeler ve çalışanların sürdürülebilirliğini sağlamak üzere, sektörümüze yönelik vergi ve SGK primlerinin 1 yıl süre ile ertelenmesi için hükümetimizden acil destek beklediğimizi bir kez daha dile getirmek istiyoruz.”