Ekonomi

Otomobillere ÖTV İndirimi Uygulamaya Koyuldu

Hibrit otomobiller için kullanılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlendi ve indirime gidildi. Hibrit otomobillerde ÖTV indirimine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayınlandı.

Yayınlanan karara göre; elektrik motoru 50 KW’yi geçen binek otomobiller için %90 olan Özel Tüketim Vergisi %45’e indirildi.

Motoru 100 KW’yi geçen binek otomobillerde ise %145 olan Özel Tüketim Vergisi %90’a düşürüldü.

ÖTV Nedir? ÖTV İndirimi Nasıl Hesaplanır ?

“Ötv, açılımıyla özel tüketim vergisi, ilk olarak Avrupa Birliği kalite standartları baz alındığı için 2002 yılında yasalaşarak yürürlüğe girmiş bir vergi türüdür. Bu vergi türünün diğerlerinden farkı gayrimenkul ürünlerin üzerinden belirli oranlarda alınıyor olmasıdır.

ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır. ÖTV aslında, 1950’li yıllardan başlayarak uzun yıllar uygulanan ‘İstihsal Vergisi’nden başka bir şey değildir.

Kanuna ek 4 ayrı tarifede yer alan ürünlerin vergilendirilmesi esastır. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.”

Kamupersoneli.net