Ekonomi

ÖTV Düzenlemesi Belli Oldu! Hangi Araçlar ÖTV Düzenlemesinden Etkilenmedi ?

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ ın da ifade ettiği üzere, araçların emisyon değerlerine yönelik bir düzenleme söz konusu. Belirli araçlara, belirli kriterlerin üzerinde ya da altında kalmaları durumunda; motor hacimleri itibariyle vergilendirme uygulanacak.

Öyle ki bu vergilendirme sistemi; motor hacmiyle gerçekleşeceği için 1600 motor ya da vergi matrahı bedeli belirtilen tutarların altında kalan iki tür 1600 motorlu araç şeklinde de yürütülecek. Örneğin 1600 motor hacmine sahip ancak, farklı kulvarlara ait araçlar aynı vergilendirmeye maruz kalmayacaklar.

Bu düzenlemeyle birlikte de araçlar arasındaki sınıf, ticari olup olmayışı, fiyatı gibi değişkenler tanımlanacak. Buradan kaynaklanan sonuçlarla da farklı ücretlendirmeler getirilecek. Örneğin 160 bin TL altı veya üstü araçlara aynı motor hacmine sahip olsalar dahi, farklı vergi talepleri yönlendirilecek. Böylelikle lüks olarak sayılabilecek araçların sahipleri, biraz daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklar. Burada araçların niteliklerinin yanı sıra, donanımsal özelliklerine de bakılacak.

55 BİN TL FİYATLI OTOMOBİL 160 BİN TL

Yapılan hesaplamalara ve Milliyet’ in haberine göre, ilgili vergiler toplamı sonrası ithal araçların 55 bin TL lik bedelleri; 160 bin TL’ ye çıkmış olacak. Bu çerçevedeki toplam ödenen vergilere bakacak olursak:


Ülkeye giriş fiyatı: 56.000 lira 

ÖTV (yüzde 145): 81.200 lira

KDV (yüzde 18): 10.080 lira

ÖTV’nin KDV’si: 14.616 lira

Bayi kârı hariç satış: 161.896 lira


Ayrıca bu düzenleme, emisyon oranlarını düzenleme ve yenilenebilir enerjilere yönelik olarak uygulanan önemli bir girişim olarak da kayıtlarda yerini alacak. Belki de bu düzenleme, elektrikli otomobiller ya da diğer teknolojilerin kullanımı için ciddi bir prova ortamı yaratabilir.

Ayrıca tüm hafif ticari araçların da ÖTV oranlarında aşağıdaki değişiklik uygulanıyor.

Kamupersoneli.net | ANKARA