Ekonomi

Rus Haber Ajansı : "Türkiye Avrupadan Doğal Gaz almak İstiyor"

Rusya’yla gerek diplomatik, gerekse ticari ilişkilerin tıkanma notkasına gelmesi Türkiye’yi farklı arayışlar içerisine soktuğu haberleri Rus Haber ajanslarında sık sık dile getirilen bir durum. Rusya’nın doğalgaz satışıyla alakalı herhangi bir yaptırım uygulaması henüz bulunmuyor. Hali hazırda doğalgaz akışını kesmeleri de sözleşmeler gereği mümkün görünmüyor. Fakat Rus Haber Ajansı’nın iddiasına göre Türkiye ve Bulgaristan ‘ın doğalgaz alımı için rotayı Avrupa ülkelerine çevirdiği söyleniyor.

Rus Haber Ajansı Ria Novosti’de geçen habere göre “Ukrtransgaz’ın Başkanı Igor Prokopiv ‘Türkiye ve Bulgaristan bazı AB ülkelerinden doğalgaz almayı istiyor doğalgazın transit akışı için Ukrayna düşünülüyor’ denildi. 

2016 Nisan ayının başında Türkiye ve Bulgaristan’la Doğalgaz akışıyla ve alışverişle ilgili görüşmelerin başlayacağını dile getiren Ukrtransgaz’ın Başkanı Igor Prokopiv “Avrupadan alınan doğalgazın ilk olarak Slovakya’dan daha sonra Ukrayna ve Moldova üzerinden en son olarak Romanya ile Bulgaristan’a yine Bulgaristan’dan Türkiye’ye ulaşacağı bir sistem üzerinde konuşacağız” dediği öğrenildi.

Ukrayna’nın Kamu Doğalgaz Şirketi Ukrtransgaz’ın  kamuya açıkladığı veriler doğrultusunda, Ukrayna bu senenin (2016) ilk iki ayında AB ülkelerinden 2 milyar metreküpe yakın doğalgaz aldı.

Türkiye ve Ukrayna arasında yakın ticari ve diplomatik ilişkiler son zamanlarda gündemdeki yerini koruyor. Ukrayna’nın “Kırım meslesi” ve Türkiye’nin “Sınır İhlali sonucu düşürülen Rus Uçağı meselesi”  yüzünden Rusya’ya karşı ortak bazı kararlar aldığı ve stratejik iş birliğinin devam edeceği düşünülüyor.

Kamupersoneli.net