Ekonomi

Şekerbank'tan Kadın Çiftçiye 40000 TL Ödül

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının başlattığı ve Şekerbank’ın desteği ile yürütülen “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı”nın 2016 yılı kazananları belli oldu. Şekerbank açıklamasına göre, Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı kapsamında 2016’nın en iyi projeleri ödüllendirildi.

Adana, Adıyaman, Artvin, Bolu, Iğdır, Kırşehir, Sinop, Tekirdağ ve Yalova olmak üzere 9 farklı ilden 424 kadın çiftçinin projelerinin değerlendirildiği program kapsamında, her ilin dereceye giren birincileri, Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı Dünya Kadın Çiftçiler Gününe özel İzmir’de düzenlenen ödül töreninde bir araya geldi. Projeler arasından, programa Adana’nın Narlıca Mahallesinden katılan Yeliz Tok’un “Lavanta Kokulu Kelebekler” projesi Türkiye birincisi seçildi. Türkiye ikincilik ödülü ise Iğdır’dan “Tarımın Açan Renkleri” projesiyle 20 yaşındaki Sevtap Nur Eroğlu’nun oldu.

“Yalova’da Akla Gelince Manda, Güney Köy’de Anında” projesiyle programa Yalova’dan katılan Müyesser Martı ise Türkiye üçüncüsü oldu. Jüri özel ödülü kapsamında değerlendirilen 3 projeden biri olan ve programa Adıyaman’dan katılan “Limonlu Zahterella” projesi ile Ayşe Nur Işık, ödülün sahibi oldu. Kadın çiftçilere ödüllerini Başbakan Binali Yıldırım takdim etti. Yıldırım, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze’ye de programa sağladıkları destekten dolayı teşekkür plaketi verdi. Şekerbank, program kapsamında seçilen Türkiye birincisi projeye 40 bin, ikinci projeye 30 bin üçüncü projeye de 25 bin TL destek sağladı.

Banka, Jüri Özel Ödülü kapsamındaki projeye ise 20 bin TL destek sunarken, dereceye giremeyen kadınlara da altın hediye etti.

-Kadınlara 70 saat uygulamalı girişimcilik eğitimi

Şekerbank’ın “Aile Çiftçiliği Bankacılığı” kapsamında kırsal kalkınmayı destekleyerek köyden kente göçü önlemek amacıyla dahil olduğu program kapsamında, 2016 yılında programa katılan 9 farklı ilden kadın çiftçilere Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliği ile istihdama yönelik, sertifikalı, 10 gün süreli (70 saat) uygulamalı girişimcilik eğitimi verildi. Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, yaratıcı, kaynakları etkin-verimli ve sürdürülebilir kullanan, bulunduğu çevreye öncülük eden, rol model olabilecek kadın çiftçiler, girişimcilik fikirlerini, özel danışmanlar aracılığıyla projelendirdi.

Eğitimlerin ardından söz konusu 9 ilde düzenlenen törenler ile sertifikalarını alan kadın çiftçilerin girişimcilik fikri ile geliştirdiği projeler; proje pazarlarında halkın, kalkınma ajansları ile kamu ve özel sektörden tüm kurumların beğenisine sunuldu.

-“Lavanta Kokulu Kelebekler”

Proje, lavantanın farklı kullanım alanları için üretimi ve tarımda kadın istihdamının artırılmasını konu alıyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen proje sahibi Tok, şunları kaydetti: “Kayınpederimin 90 dekar arazisi olmasına rağmen, düşük ücretle kiraya veriyordu. Bu durum beni ziyadesiyle üzüyordu.

Evde boş oturmak yerine, arazilerde hem alternatif ürün yetiştirip, hem de yeteneklerimi kullanarak katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebileceğimi düşündüm. Sabırla bekleyip emeğinin karşılığını alan kişiler, zoru başarabilir. Ben de zoru başarmayı seven biri olarak projemle Adana’da ilk lavanta yetiştiriciliğini yapmak istiyorum.”

Kamupersoneli.net | AA