Ekonomi

SGK Başkanı'ndan Genel Sağlık Sigortası (GSS) Açıklaması

  Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı (SGK) Dr. Mehmet Selim Bağlı, “Özellikle Sur ve Silvan ilçelerindeki esnaf ve işverenden alacağımız her türlü primi, almamız gereken belgeyi, bildirgeyi erteledik. Terör mağduru olan, terörden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak bize verilen bir görev. Sosyal devlet, gözyaşlarını silen devlettir.” dedi.


Bağlı, Diyarbakır’daki temasları kapsamında beraberindeki yönetim kurulu üyeleri ile Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti.Daha sonra bir otelde Bağlı başkanlığında SGK Yönetim Kurulu Toplantısı yapıldı.Bağlı, toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, rutin olarak her perşembe günü gerçekleştirdikleri toplantıyı bu hafta Diyarbakır’da yaptıklarını söyledi.Bakanın talimatıyla ilk defa Ankara dışında bir araya geldiklerini aktaran Bağlı, tarihinde ilk defa SGK Yönetim Kurulu Toplantısının Diyarbakır’da gerçekleştiğini belirtti.

Diyarbakır’a esnafın, işçinin, emeklinin, sosyal güvenlik paydaşı olan vatandaşların yanında olmak, onların derdiyle dertlenmek, sorunlarını dinlemek ve sorunlarını çözmek için geldiklerini dile getiren Bağlı, “Sur ve Silvan ilçelerinde terörden dolayı mağdur olan esnafın ve işverenin mağduriyetini gidermeye destek olmak, bir nebze de olsa onların terör belasıyla karşı karşıya kaldığı mağduriyetleri hafifletmek amacıyla bildirge verme ve prim ödemelerini belli bir süre, 2016 yılını kapsayacak şekilde erteledik.” diye konuştu.

“Her türlü primi, almamız gereken belgeyi, bildirgeyi erteledik”

“Özellikle Sur ve Silvan ilçesinde esnaf ve işverenlerden alacağımız her türlü primi, almamız gereken belgeyi, bildirgeyi erteledik. Tabi bu mutlak bir alacağın silinmesi anlamına gelmiyordu ama esnafımız ve işverenimiz için sıfır faizli bir kredi olarak düşündük” diyen Bağlı, 31 Aralık geldikten sonra da esnaf ve işvereni mağdur etmeyeceklerini aktardı.Bağlı, “Bir anda 12 ay boyunca ödemesi gereken prim borcuyla karşı karşıya kaldıklarında kendileri 12 aylık primi ödeyecek değil. O zaman da erteleme, taksitlendirme yapılabilir.” ifadesini kullandı.Esnaf ve işverenin durumuna bağlı olarak zamanı geldiğinde taksitlendirme imkanının her zaman mümkün olduğunu anlatan Bağlı, terör mağduru vatandaşları asla mağdur etmeyeceklerini, onların yanında olmaya devam edeceklerine dikkati çekti.

Bağlı, şöyle dedi:

“Diyarbakır yaklaşık 500 milyon lira prim tahsilatı yaptığımız bir ilimiz. Ertelemelerle birlikte biz bir yıl boyunca ciddi bir prim tahsilatından vazgeçmiş olduk. Fakat hizmetlerimize baktığımızda, sağlık hizmetinde 2015 yılında Diyarbakır’da eczane ödemelerimiz 337 milyon, vatandaşların sağlık hizmeti aldığı hastanelere ise 750 milyon lira ödeme yapıldı. Toplam 1 milyar lira vatandaşların sağlık harcamaları için finansmanda bulunduk. Diyarbakır’da toplanan prim ile sağlık finansmanının karşılaştırma oranı yaklaşık bire üç. 1 lira aldık, 3 lira harcadık. Bu bir minnet değil, sosyal devletin gereğidir.”Merkezi üniter devletin bunun için önemli olduğunu, üniter devletin en büyük getirisinin gelir dağılımı adaletsizliği, bölgeler arası eşitsizliği dikkate alarak merkezde mali tebliği yapmak, belli bölgelerden alıp belli bölgelere aktarma yapabilmek olduğuna işaret eden Bağlı, kentte topladıkları primin 3 katı sağlık harcaması gerçekleştirdiklerini bildirdi.

“Dünyanın en geniş genel sağlık paketi”

Bunu merkezdeki kaynaklar aracılığıyla yaptıklarını belirten Bağlı, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Aynı zamanda Diyarbakır’da vatandaşlarımızın yaklaşık üçte biri eski ‘yeşil kart’ dediğimiz genel sağlık sigortası kapsamında primsiz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı SGK’ya ödeme yapıyor. Biz de onların her türlü sağlık harcamalarını finanse ediyoruz. Bu dünyanın en geniş genel sağlık paketidir. Dünyanın hiçbir yerinde vatandaşların üçte biri hiçbir şekilde prim ödemeksizin bu kadar geniş kapsamlı bir sağlık paketinden yararlanmıyor. Sosyal devlet olma yönünde ne kadar mesafeler kat ettiğimizi gösteriyor. Dicle Üniversitesi ile global bütçe anlaşması yaptık. Genel sağlık sigortası kapsamındaki vatandaşlara hizmet sunulması karşılığında üniversitenin bütün faturalarını, evraklarını incelemeyi bekletmeksizin yılbaşında belirlediğimiz tutar üzerinde ödeme yapıyoruz.”

“Terör mağduru olan, terörden etkilenen vatandaşlarımızın yaralarını sarmak bize verilen bir görev. Sosyal devlet, gözyaşlarını silen devlettir. Vatandaşlarımızın zor ve dar gününde yanlarındayız.” ifadelerini kullanan Bağlı, bu kapsamda esnafı ziyaret edeceklerini aktardı.Bir gazetecinin “Prim borçlarının silinmesi gündeme gelebilir mi?” sorusu üzerine Bağlı, prim borçlarının silinmesinin ancak yasal düzenleme ile yapılabileceğini, SGK’nın yasadan aldığı yetkinin prim borçlarının ertelenmesi ve taksitlendirilmesi olduğunu bildirdi.

“50 milyon liralık alacağımızı 12 ay boyunca erteledik”

Sur ilçesinde bin 801 işyeri, 13 bin 466 sigortalı bulunduğunu, Silvan ilçesinde aktif işyeri sayısının 301, sigortalı sayısının ise 3 bin 61 olduğunu bildiren Bağlı, şunları kaydetti:“Bu yılın ocak ayında Silvan ilçesinde 2016 tahakkuku 1,6 milyon liraydı. Tahsilatımız da yaklaşık 1,1 milyon liraydı. Sur’da da tahakkuk 3,5 milyon, tahsilatımız ise 2,6 milyon liraydı. Bunu yıllık olarak değerlendirdiğimizde 50 milyon liralık alacağımızı 12 ay boyunca erteledik. Bu aynı zamanda esnafa verdiğimiz sıfır faizli kredi anlamına geliyor. Terör mağduru vatandaşlarımızı mağdur etmemek için bu düzenlemeyi yaptık. Sur ilçesi dışındaki esnaf da çukur ve barikatların kendilerini mağdur ettiğini, bu konuda dikkate alınmak istediklerini belirtti. Bunu da Ankara’ya döndüğümüzde değerlendiririz. Ama takdir edersiniz ki primle ayakta kalan bir kurumuz. Vatandaşların yüzde 98,5’nin sağlık hizmetini finanse ediyoruz.”

Bütün bir hizmeti sürdürebilmeleri için belli kaynaklara ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Bağlı, bir kısmını devletten, önemli bir kısmını da prim olarak topladıklarını, bu tür kararları verirken çok rahat davranamadıklarını vurguladı.“Prim borçlarının ertelenmesi nedeniyle sağlık hizmetlerinden yararlanmama söz konusu oldu. Bu konuda çalışma yapıldı mı?” sorusuna da Bağlı, prim borçlarını ertelediklerini, ancak sistem üzerinde yazılım sisteminde kaynaklanan bir problemden dolayısıyla esnafın borçlu görünmesi nedeniyle özellikle bir kısım Bağkur’lunun sağlık hizmetinden yararlanma konusunda bir problemle karşılaştığını söyledi.Bağlı, sorunu çözmek için hemen talimat verdiklerini, en kısa zamanda bu sorunu çözeceklerini aktardı.

Şehit polisin Vietnamlı eşine maaş bağlanması

“Şehidin Vietnamlı eşinin ikametgahı Türkiye’de olmadığı için maaş bağlanmayacağı yönünde bir karar var mı?” sorusu üzerine Bağlı, şöyle konuştu:“Yok arkadaşlar, SGK dün böyle bir karar vermedi. Şehidimizin Vietnamlı eşiyle ilgili basında çıkan haberler, bu konuda gerekli girişimleri yaptık. O kadarını söyleyeyim. Çünkü bizim bürokratların ancak belli bir konuda konuşma yetkimiz var. Daha üst düzeyde bir açıklama yapılacaksa bunu Bakanımız açıklar. Gerekli girişimler, görüşmeler yapıldı. Bu konuda her türlü çalışma da yapıldı. Türkiye Cumhuriyeti ve onun kurumu kimseyi mağdur etmediği gibi özellikle şehit ve gazi yakınlarını mağdur eden bir kurum değildir. Onları mağdur etmemek bize verilmiş bir talimat, görevdir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanımız tarafından şehit yakınlarını ve gazileri asla mağdur edilmemesi yönünde talimat var. SGK, onların hem sağlık hizmetleri hem de emeklilik işlemleri açısından önemli bir kurum. Bize verilen bir talimat varken onları mağdur etmemiz söz konusu değil. Gerekli görüşmeler, yazışmalar yapılıyor. Bu konuda fazla bir şey söylemek istemiyorum.”

AA | Kamupersoneli.net