Ekonomi

Son Dakika: Maliye Bakanı'ndan Bireysel Kredi ve Kredi Kartı Açıklamaları

Maliye Bakanı Naci Ağbal , Kanal 7’deki Başkent Kulisi isimli programa katıldı ve bakanlığın çalışmaları ile gündemdeki konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Kredi Kartı Taksit sayısının arttırılması, kredi kartı ve kredi borçlarının yapılandırılması ile ilgili çalışmalarda asıl amaç nedir? şeklinde kendisine yöneltilen soruya Naci Ağbal :” Böyle bir kararı almamızı gerektiren sebepler nedir? onlardan başlamak lazım. Şu anda gerek bireysel kredi, gerekse kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişlerde önceki dönemlerle karşılaştırdığımızda bir daralma var.

BİREYSEL KREDİLER AZALMA TRENDİ İÇERİSİNDE
Bireysel krediler bir azalma trendi içerisinde. Bu ekonominin büyüme bakımından tüketim tarafını olumsuz etkiliyor. Bugün yaptığımız düzenlemeler neleri içeriyor? öncelikle biliyorsunuz ki tüketici kredilerinde vade en fazla 36 ay biz bunu 48 aya çıkarıyoruz. Bu düzenlemeyle bireysel kredilerde aslında aşağı doğru giden eyimin tekrar normal seviyelere gelmesini bekliyoruz. Kredi kartlarında biliyorsunuz taksit sınırı 9 aydı bunu 12 aya çıkarıyoruz. Bir defaya mahsus olmak üzere kredi kartlarında borç bakiyelerinde 72 aya kadar yeniden yapılandırma yapıyoruz. Bunlar vatandaş tarafından bilinmeyebiliyor. Kredi kartlarında limiti 5 bin 200 liraya çıkarıyoruz. Konut kredilerinde %25 olan vatandaşın kendisinin koyması gereken miktarı %20’ye düşürüyoruz.

AŞAĞI YÖNLÜ BİR EĞİM VAR BUNU DURDURMAMIZ LAZIM

Dolayısıyla burada yapmış olduğumuz nedir? tüketicinin krediye erişimini arttırmak, krediye eriştiği zaman vadeyi uzatmak. Bankacılık göstergelerine baktığımız zaman aşağı yönlü eğim var bunun belli bir seviyede tutulması lazım. 2012 yılında bu kredi kartları ve bireysel kredilere ilişkin bu tedbirlerimi aldığımız dönemde nasıl bir durum vardı kredi kartı ve kredilerde harcamalarda büyük bir artış vardı. Tüketim çılgınlığı vardı. 2010 ve 2011 yılında iyi bir durum vardı ama o durum cari işlemler açığını olumsuz yönde etkilemişti.

2010-2011 ‘DE YURT DIŞI TÜKETİM HARCAMALARI ARTTI
Özellikle yurt dışı tüketim harcamaları arttı. O dönemde bu tedbirleri alarak ekonomiyi dengeli bir noktada tutmak için bunları yaptık. Bugün yaptığımız düzenlemeyi tüketim çılgınlığı sürerken yapmıyoruz, tam tersine ekonominin dengelenmesi dediğimiz sınırların altına gelinmiş, kredilerde beklentilerin altında aşağı yönlü bir ivme var , aslında yapılan düzenleme bizim yönetilebilir sınırlar içerisinde gördüğümüz şeylerdir. Özellikle ithalata dayalı ithal ürünlerin alımında taksit sayılarını aşağı çektik, yerli ürünlerin daha fazla olduğu alışları arttırdık. 

TÜRKİYE DAHA FAZLA BÜYÜMELİ

Bakın biz iki şeye dikkat ediyoruz. Bir  Türkiye daha fazla büyümeli ! potansiyeline yakın oranda büyümeli, iki büyümenin kaliteli olması. Tüketime dayalı bir büyüme doğru bir büyüme değildir, bunu biz kendimiz söylüyoruz. Ama tüketimde herhangi bir daralma var ve normal seviyelerin altına düşmüşse bunuda normal seviyelerde tutmak ekonomi yönetimi olarak bizim görevimiz. 

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA