Ekonomi

TBMM'deki Düzenlemeyle Yarım Gün Çalışanların GSS Sorunu Çözülüyor

Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışma ile yarım gün çalışanların GSS sorunları çözülüyor. Söç konusu kişiler artık primlerini 30 güne tamamlamadan sağlık hizmeti alabilecekler. 

Bilindiği gibi GSS 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı. Ancak bazı noktolarda sorunlu durumlar oluştu. Bu sorunlardan bir tanesi de yarım gün çalışanlarla ilgiliydi. Ayda 10 gün yarım gün (Part-Time) çalışan bir öğrenci, bu çalışması nedeniyle anne-babası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edemiyor ve eline geçen parayı da çalışmasını 20 güne tamamlamak için SGK’ya yatırmak zorunda kalıyordu.

Konu ile ilgili olarak Akşam Gazetesi yazarı Okan Güray Bülbül’ün haberine göre, Ayda 10 gün part-time çalışan bir öğrenci, bu çalışması nedeniyle anne-babası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edemiyor ve eline geçen parayı da çalışmasını 20 güne tamamlamak için SGK’ya yatırmak zorunda kalıdığı biliniyor. Hal böyle olunca öğrencilerin bir çoğu kayıtdışı çalışıyordu. Ancak kayıtdışı istihdamın artmasına ve neredeyse gençlerin çalışmaktan vazgeçmesine neden olan bu düzenleme yakında değişecek.

Sağlıktan yararlanabilecek

Geçtiğimiz günlerde Meclis gündemine gelen torba kanunla part-time çalışanların genel sağlık sigortası sorunu çözülecek. Düzenlemeye göre part-time çalışanlar, saatlik ücretle çalışanlar ve ev hizmetlilerinden bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olanlar, primlerini 30 güne tamamlamadan sağlık hizmeti almaya devam edebilecekler. Dolayısıyla anne – babası üzerinden sağlık hizmeti alan bir öğrenci, part-time çalışsa bile annesi veya babası üzerinden sağlık hizmeti almaya devam edebilecek. Bu durumdaki kişilerin part-time çalıştığı aylar için primlerini 30 güne tamamlamalarına gerek kalmayacak. Bu düzenlemeyle pek çok öğrencinin ‘part-time çalışırsam sağlıktan yararlanamam’ endişesi ortadan kalkacak.

20 gün ve daha az çalışıyorsa

Part-time çalışan bir kişi eğer bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden değilse ve ay içerisindeki çalışması 20 gün ve daha az ise, bu durumda primin 30 güne tamamlanması gerekecek. Bu kişiler bir sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişilerden olmadıkları için, yani zaten part-time çalışmaya başlamadan önce de gelir testi yaptırıp sağlık hizmeti aldıkları için eğer ay içerisinde 20 gün ve daha az çalışırlarsa 30 güne tamamlamak zorunda olacaklar.

Kayıtdışı oranı azalır

Düzenleme yasalaştığında bu sorun nedeniyle kayıtdışı çalışmayı tercih eden kişilerin sorunu çözülmüş olacak. Bu nedenle kayıtdışı istihdamda küçük de olsa bir azalma görülebilir. Diğer yandan bu sorun nedeniyle gençlerin çalışmaktan kaçınması da önlenmiş olacak.

Kamupersoneli.net | ANKARA