Ekonomi

Toplu Sözleşme Görüşmeleri Öncesinde Kamu Çalışanlarına Maaş ve Özlük Haklarında İyileştirme Talebi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda toplanan Birleşik Kamu-İş üyeleri adına açıklama yapan Genel Başkan Hasan Kütük, kamu emekçileri için bütçeden ayrılan payın milli gelire oranının azaldığını söyledi.

Genel Başkan Hasan Kütük ifadelerine şu şekilde devam etti;

“Türkiye’deki gelir dağılımının bozuk ve adaletsiz olmasının en önemli nedeni maaş ve ücretlerin yetersizliğidir.

Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’in yaptığı araştırmalara göre açlık sınırı bin 693 lira yoksulluk sınırı ise 5 bin 18 liradır. Oysa ülkemizde eşi çalışmayan iki çocuklu en düşük memur maaşı Temmuz ayında 2 bin 721 lira olmuştur. Bu maaşın yüzde 62’sine denk gelen bin 693 lirası gıda harcamalarına gidiyor. Diğer bütün giderleri ise bin 28 liradır. Bunun doğal sonucu olarak memur diğer yaşamsal ihtiyaçlarını yeterince karşılayamamaktadır. Ortalama bir memur maaşı ise 2 bin 965 liraya yükselmiştir. Emekli aylıkları ise çoğunlukla açlık sınırının altında veya düzeyindedir.

Yine yapmış olduğum hesaplamalara göre en düşük memur maaşının enflasyondan etkilenmemesi için ve artan refahtan payını alabilmesi için yüzde 30.3 oranında artması gerekmektedir.”

Eşitliğin esas alınması gerekliliği üzerinde duran Kütük, asgari ücretin vergi dışı bırakılmasını ve mesai saatlerinin azaltılması gerektiğini istekleri arasında bildirdi.

Kamupersoneli.net – ANKARA