Ekonomi

TÜİK Verilerine Göre Bu Bölümden Mezun Olanlar İşsiz Kalmıyor

Günümüzde iş bulmayı etkileyen en önemli etkenlerden biri mezun olunan bölüm. Her yıl yaklaşık 2 milyon genç, daha iyi yerlerde çalışmak için üniversite sınavına giriyor.

Milliyet’ten Cem Kılıç’ın haberine göre; üniversite mezunlarının iş bulmasının daha kolay olduğu ve daha iyi şartlarda çalıştığı düşünülüyor. Çoğu iş ilanlarında, üniversite mezunu olmak ve diploma şartı aranıyor. Her bölümden mezun olanlar kolay iş bulabiliyor mu? En çok istihdam hangi bölümlerde yapılıyor? 

TÜİK’in yayımladığı ‘Hane Halkı İşgücü Anketi’ sonuçları, üniversite mezunları ve üniversiteye hazırlanan öğrenciler için büyük önem arz ediyor. Ankette, mezun olunan bölüme göre iş bulma ve istihdam edilme oranları yer alıyor.

– En Çok İstihdam Veterinerlikte

TÜİK verilerine göre; 2016 yılında mezuniyet bölümlerine göre işgücüne en fazla katılım veterinerlik, mühendislik, biyoloji ve çevre ile sağlık bilimleri bölümlerinden oldu.

– En Düşük Katılım

İşgücüne katılım oranlarının en düşük olduğu eğitim alanlarının, sosyal hizmetler, dil, iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri mezunları olduğu görülüyor.

– Veterinerlik ve Mühendislik

TÜİK anket sonuçlarına göre; 2016 yılında en çok veterinerlik, mühendislik, sağlık ve hukuk alanlarından istihdam sağlandı. Buna göre; istihdam meslek odaklı ve teknik eğitim piyasasında daha avantajlı görünüyor. 

– En Yüksek İşsizlik: ‘Sosyal Bilimler’

 Daha az işsiz kalanlar da güvenlik hizmetleri (yüzde 4.7), hukuk (yüzde 6), sağlık (yüzde 6.3) ve veterinerlik alanından mezun olanlar.

2016 yılından en fazla işsizlik; sosyal hizmetler, iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri, sanat, gazetecilik ve enformasyon ile imalat ve işleme alanlarından mezun olanlarda görüldü.

– Doğru Tercihin Önemi

Alınan eğitim, eğitimin ardından çalışılan iş, bireyin hayatını baştan sona etkiler. Sahip olunan iş, kimlerle iletişim kuracağınızı, kimlerle arkadaş olacağınızı hatta evleneceğiniz kişiyi bile etkilemekte. Bunları göz önüne aldığımızda, tercih yapacak öğrencilerin TÜİK verilerini dikkate almasında fayda var.

KAMUPERSONELİ.NET