Ekonomi

Türkiye Bal Üretiminde Dünyada 2. Sıraya Yükseldi

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bal Ormanları Eylem Planı çerçevesinde bugüne kadar 249 bal ormanı kurulduğunu ve Türkiye’nin bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldiğini bildirdi.


Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin bal üretim miktarını, kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek amacıyla Bal Ormanları Projesi’ni hayata geçirerek, 2008’den beri Türkiye’nin her köşesinde bal ormanları tesis ettiklerini anlattı.

Bugüne kadar 249 bal ormanı oluşturulduğunu ifade eden Eroğlu, 2016 ve 2017’de 54’er, 2018 ve 2019’da 60’ar olmak üzere toplam 228 bal ormanı daha kurulacağını bildirdi.

“Arıcılık, erozyonun önlenmesinde de önemli”

Arıcılığa ve bal üretimine verilen destekler sayesinde Türkiye’nin, bal üretiminde dünyada 6. sıradan 2. sıraya yükseldiğini belirten Eroğlu, çalışmaların karşılığını üretim artışlarıyla aldıklarını vurguladı.

Türkiye’de bal üretiminin yüzde 80’inin orman içi ve kenarlarındaki boşluklarda yapıldığını belirten Eroğlu, “Arıcılık, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye genelinde, bal ormanı için çok talep olduğunu ifade eden Eroğlu, bu taleplerin hepsine cevap verildiğini, vermeye de devam edeceklerini kaydetti. Balda marka oluşturmanın önemli olduğunu vurgulayan Eroğlu, “İstiyoruz ki ballarımız şeker katmadan halis ballar olsun. Bunun için de arıcılara her türlü desteği vermeye hazırız.” ifadesini kullandı.

AA
Kamupersoneli.net  | Ankara