Ekonomi

Türkiye İle AB Arasında Ekonomi Toplantısı

T. C. Avrupa Birliği Bakanlığından 24 Nisan 2016 tarihinde bir açıklama yayımlandı. Yayımlanan açıklama da Türkiye ile Avrupa Birliği arasında yüksek düzeyli ekonomik diyalog toplantısı yapıldığı belirtildi. Bakanlıktan yayımlanan açıklamanın detayları şöyle;

29 Kasım 2015 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Zirvesi’nde, ülkemiz ile AB arasında ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve iş dünyalarının bir araya getirilmesi amacıyla “Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog” mekanizmasının tesis edilmesine karar verilmiştir.

Bu kapsamda, Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu’nun ilk toplantıları 25-26 Nisan 2016 tarihlerinde ülkemizde gerçekleştirilecektir. Toplantılar, her iki tarafın ekonomik görünüm ve beklentileri ile politika önceliklerine ilişkin farkındalıklarının ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunacak kapsamlı tartışmalara imkan sağlayacaktır.

Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantılarına, Avrupa Komisyonu’nu temsilen, İş, Büyüme, Yatırım ve Rekabet’ten sorumlu Komisyon Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, Ekonomik ve Mali İşler, Vergi ve Gümrükler’den sorumlu Komiser Pierre Moscovicci, Genişleme ve Komşuluk politikaların sorumlu Komiser Johannes Hahn ile Çevre, Denizcilik ve Balıkçılık’tan sorumlu Komiser Karmenu Vella katılım sağlayacaktır.

Ülkemizi ise, Başbakan Yardımcımız Sayın Mehmet Şimşek başkanlığında, AB Bakanı ve Başmüzakereci Sayın Volkan Bozkır, Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş, Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Bülent Tüfenkci’nin katılım sağladığı bir heyet temsil edecektir.

Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog kapsamında, 25 Nisan 2016 tarihinde, AB Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve AB Türkiye Delegasyonu tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)/Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde Türkiye-AB İş Diyaloğu gerçekleştirilecektir. İş Diyaloğu, ülkemizin ilgili Bakanlarıyla Avrupa Komisyonu’ndan muhataplarını, Türkiye ve AB iş dünyasının önde gelen temsilcileri ile bir araya getirerek, doğrudan görüş alışverişinde bulunulmasına imkan sağlayacaktır. İş Diyaloğu sonrasında “Yabancı Doğrudan Yatırımlar ve Yatırım Ortamı”na ilişkin, Türk ve AB iş dünyası liderleri, sivil toplum kuruluşları ve araştırmacıları bir araya getiren bir Konferans düzenlenecektir.

Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğun resmi temasları ise, 26 Nisan 2016 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilecektir. Bu toplantıda; AB ve Türkiye’de yatırımlar, yapısal sorunlar ve reform adımları ile ekonomik görünüm ve makro-ekonomik politikalar ele alınacaktır. Toplantıların sonucuna ilişkin olarak, Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Sayın Jyrki Katainen tarafından 26 Nisan 2016 tarihinde saat 13:45-14:10 arasında bir basın toplantısı gerçekleştirecektir.