Ekonomi

Türkiye Merkez Bankası Zorunlu Karşılık Oranlarını Düşürdü (Zorunlu Karşılık Oranı Nedir?)

Türkiye Merkez Bankası önemli bir değişiklik yaptı. Türk lirasının karşılık oranlarıyla alakalı yapılan değişiklikte, Türk lirası karşılık oranları 50 baz puan indirildi.

Rezerv Opsiyonu Mekanizması kapsamında, döviz imkanı ve altın imkanında da değişikler yapıldı. Döviz ve altının ilk 3 diliminde %0,1 artış yapıldı.

Yapılan değişiklikler kapsamında, finansal sisteme 1.2 milyar Türk lirası ve 670 milyon dolar da ilave sağlanması bekleniyor.

Zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesi bankaları da etkiliyor. Zorunlu karşılık oranlarının düşürülmesiyle beraber bankaların da kredi tabanlarında değişiklikler olacak. Oranların düşürülmesiyle genişlemeci para politikası yönteminin hedeflendiğini görüyoruz.

Zorunlu Karşılık Oranı Nedir ?

Zorunlu karşılık, zorunlu karşılık oranı ya da munzam karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.

Önceleri iflas riskine karşı koruma sağlanması amacıyla çıkarılan bu kural, günümüzde daha çok bir piyasa likiditesi kontrol aracı olarak kullanılmaktadır.Mevduatın vadesine göre yerli ve yabancı para cinsinden ayrı oranlar dahilinde toplanır.

Kamupersoneli.net