Ekonomi

Yeni istihdam projesiyle 280 bin kişi iş sahibi olacak

Başbakan Yıldırım tarafından önceki gün açıklanan 600 bin kişiye iş imkanı sağlayacak paketin ikinci ayağında yeni bir istihdam projesi daha geliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli “İstihdamda 280 bin kişiyi kapsayacak bir proje daha var” dedi. Reel sektörün 250 milyarlık can suyu kredisinden yararlanmaları için gereken düzenleme ise en geç pazartesi yapılacak.

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı reel sektörü destekleyen, istihdamın önünü açan, TL’yi güçlendiren, küçük işletmelerin krediye erişimini kolaylaştıran, büyük firmaları kur riskinden arındıran paket piyasalara moral verdi. Hükümet, pakette yer alan 600 bin istihdama ek olarak yeni bir hamle daha yapıyor. Toplam 280 bin kişiye daha iş kapısı açacak yeni bir proje yaşama geçiriliyor.

Buna göre kadın, bir yıldan fazla işsiz kalan, engelli, 25 yaş gençleri işe alan işletmelerin ücret yükünün yüzde 60’ını devlet üstlenecek. Bu oran gelişmekte olan bölgelerde daha yüksek tutulacak, işçilerin sigortasını devlet karşılayacak. Özel sektörde, toplum yararına işlerde çalıştırılacak. Böylece 2017’de ilk etapta toplam 880 bin kişiye iş imkanı sağlanmış olacak.

İLK ADIM PAZARTESİ

Reel sektörün 250 milyarlık can suyu kredisinden yararlanmaları için gereken düzenleme en geç pazartesi yapılacak. Bunun için yasa değişikliği ile Kredi Garanti Fonu’na kaynak aktarılması gerekiyor. Bir televizyon programında konuşan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bunu beklemeden pazartesiden itibaren sistemi hayata geçirebileceklerini söyledi.

EKONOMİ DİMDİK AYAKTA

Canikli, “Her taraftan yapılan saldırılara, operasyonlara rağmen ekonomi tüm unsurları ile dimdik ayakta. Yaşanan sadece ekonominin iç dinamikleriyle ortaya çıkan riskler değil. Başka saiklerden beslenen ekonomiye yönelik bir takım operasyonları da ortadan kaldırmak için çalışıyoruz” dedi.