Ekpss

EKPSS açıklandı, peki şimdi nasıl bir süreç izlenecek ?

2016 EKPSS YE YAKLAŞIK 75 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Engelli vatandaşlarımızın kamu kurum ve kuruluşlarında engelli olarak istihdam edebilmelerine imkân sağlayan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) 24 Nisan 2016 tarihinde yapılmıştı. ÖSYM ve Devlet Personel Başkanı (DPB) tarafından sınava kaç kişinin başvurduğu resmi olarak açıklanmasa da sınavdan bir gün önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına ait Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinde EKPSS GÖREVLİ BİLGİLENDİRME SUNUMU yayınlamış ve burada yer alan 74.428 kişinin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’na başvurduğu ifade edilmişti.

Daha sonra adaylar ÖSYM’nin klasikleşen soru ve cevapları yayınlamasını bekleyen engelli memur adayları ÖSYM’nin diğer sınavların soru ve cevaplarının aynı gün yayınlanmasına, hatta ve hatta daha önce yapılan ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) ve EKPSS sınavlarına ait soru ve cevapların yayınlanmasına rağmen nedeni belli olmayan bir tutum sergileyerek yayınlamamasını herhangi bir anlam verememişlerdir. Ayrıca ÖSYM’nin bu tutumu engelli vatandaşlara uygulanması gereken pozitif ayrımcılık ile bağdaşmadığı da tüm adaylarca dile getirilmişti.

2016 EKPSS’YE HANGİ BRANŞTAN KAÇ ADAY GİRDİ?

Engelli memur adayları sınav soru ve cevaplarını sonuçların açıklanacağı son güne kadar beklemiş olsalar bile ÖSYM’nin anlamsız tutumu nedeni ile herhangi bir gelişme yaşanmamış ve soru kitapçıkları ile cevapları yerine sonuçlar açıklanmıştır.

Sonuçların açıklanması ile birlikte yapılan değerlendirme neticesinde, 2016 EKPSS sınavına;

·         Ortaöğretim eğitim düzeyinden              : 52.728,

·         Ön lisans eğitim düzeyinden                  : 9.968,

·         Lisans eğitim düzeyinden                      : 8.992  kişinin girdiği tespit edilmiştir.

PEKİ ADAYLAR İÇİN ŞİMDİKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Sınavların açıklanmasından sonra sınava ilk kez giren adaylar başta olmak üzere birçok engelli memur adayları şimdi sürecin nasıl işleyeceğine dair bir takım sorular sormaktadır. Buna göre;

Devlet Personel Başkanlığı yapılan sınav öncesinde 2016 EKPSS sınavına ait ilk yerleştirme işlemlerinin 2016 Temmuz ayında yapılacağını duyurmuştu. Bu bilgi çerçevesinde kurumların Devlet Personel Başkanlığına bildireceği / bildirdiği kadrolar ÖSYM tarafından Tercih Kılavuzu adı altında yayınlanacak ve adaylar bu kadrolara kendi nitelikleri ve özellikleri tutanlara tercih yapacaklardır. 

Yapılacak olan tercih takvimi de daha önce yine Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanmış ve tercihlerin 13 – 22 Temmuz 2016 arasında alınacağı belirtilmiştir.

Sınav haricinde yaşanan en son gelişme ise Engelliler Haftası dolayısı ile geçtiğimiz haftalarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama oldu. Soylu Temmuz ayında 6 bin engelli personelin kamu kurum ve kurumunda istihdam edileceğine dair açıklamalarda bulunmuştu. Engelli memur adayları 2016 Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavına dair aldıkları puanları bir sonraki sınava kadar yapılacak atamalara ait tercihlerde kullanabileceklerdir. Ayrıca bu puanları İŞKUR’un engelli işçi alımları için açtığı ilanlar için de geçerli olacaktır.