Emlak

Konut / İşyeri / Arsa Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Günümüzde konut kredisi faiz oranları çok daha uygun koşullarda verildiği için çok fazla nakit birikimi olmayan kişiler dahi ev sahibi olabilmektedir. Ancak satın alınan konuttan en yüksek verimi almak için ev alırken dikkat edilmesinin zorunlu olduğu pek çok husus bulunmaktadır. Ev alırken dikkat edilecek hususlar ekşi gibi sosyal platformlar üzerinden de paylaşılmakta olup başlıca koşullar şunlardır:

  • Mutlaka evin tapusu ve iskân belgesinin olup olmadığını kontrol edin. İskân belgesi olmayan konutları asla satın almayın. Çünkü daha sonra bu belgenin çıkarılması için sizden çok yüksek ücretler talep etme riski bulunmaktadır. 
  • Evin lokasyonuna dikkat edin. Toplu ulaşım araçlarına, okula, sağlık ocağı ya da hastanelere, ana yola ve caddeye yakın olan evleri tercih edin. Özellikle de çocuğunuz bulunuyorsa onun eğitim hayatı için yakınlarda bulunan okulları araştırın ve iyi bir okulun bulunduğu çevreleri tercih edin. 
  • Yeni bina satın alacaksınız bu binalarda doğalgaz, elektrik ve su abonelikleri için yüksek ücretler ödeyeceğinizi unutmayın. Eski binalarda ise su tesisatı ve elektrik tesisatının ömrünü araştırın ve sorunlu olup olmadığını öğrenin. Çünkü bu tesisatları yenilemek son derece yüksek bir maliyetin ortaya çıkmasına neden olacaktır. 
  • Evin tadilat masraflarını da maliyetine ekleyin. Konut amortisman süresi verilerini araştırın ve amortisman oranı düşük olan bir konutu tercih edin. Konut kredisi kullanarak ev satın alacaksınız faizsiz konut kredisi veren projelere öncelik verin. 

İşyeri Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Son yıllarda yatırım amaçlı taşınmaz almak isteyen kişiler amortisman süreleri daha kısa olduğu için işyeri alımlarını tercih etmektedir. Yatırımlık işyeri arayan kişilerin ise bu yatırımlarından çok daha fazla para kazanabilmeleri için bazı hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir. Peki, işyeri satın alınırken nelere dikkat edilmeli?

  • İşyeri satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hiç tartışmasız işyerinin sahip olduğu lokasyondur. İşyerinin konumunun fiyatı ile direkt ilgisi bulunduğu için sanayi sitelerinin içerisinde ya da yakınında olan, ana caddelerde yer alan ya da işlek noktalarda bulunan dükkanlar arasından seçimde bulunmak çok önemlidir. 
  • Bir başka önemli noktada satın alacağınız işyerinin projesinde bu alanın hangi isimle kayıt altına alındığıdır. Çünkü bazı işletmeler sadece işyeri olarak kayıt altına alınan dükkanlarda yapılabildiği için tapuda iskan bölümünde işyeri ibaresinin yer aldığı yerler tercih etmeniz çok önemlidir. 
  • Satın almak istediğiniz dükkanın ön cephesi değerini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Her zaman için ön cephesi olan dükkanlar daha yüksek bedellerle kiraya verilecektir. Bu nedenle ön cephesi olan dükkanları tercih etmeniz gerekir. 
  • Bunlara ek olarak dükkanın ön bahçesinin bulunması, otoparkının olması, içerisinde kullanımı engelleyen bir kolon bulunmaması, baca sisteminin kurulu olması ve depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi gibi etkenler de fiyat açısından son derece önemlidir.