Gündem

15 Temmuz'da Yaralananlara Gazilik Unvanı Verilecek

675 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’ye göre, 15 Temmuz darbe girişiminde yaralanan kamu görevlileri ve sivil vatandaşlara yaralanma derecesine bakılmaksızın gazilik unvanı verilecek.

Resmi Gazete’de yayımlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) “Gazilik unvanı verilenler” başlıklı 14. maddesinde, 15 Temmuz darbe girişimde yaralananlara gazilik unvanı verileceği belirtildi. 

İlgili maddede, “15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle malul olan kamu görevlileri ve siviller ile bu eylemlerin devamı niteliğindeki eylemlerin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı oldukları sırada yaralanan kamu görevlileri ve sivillere, yaralanma derecesine bakılmaksızın gazilik unvanı verilir.” ifadesine yer verildi. Maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca belirlenecek.

– İptal edilen geçiş işlemleri

Söz konusu KHK’nin “İptal edilen geçiş işlemleri” başlığı altındaki 6. maddesinde ise “Kuvvet Komutanlıkları tarafından temin faaliyeti tamamlanmamış olan subay ve astsubay adayları ile sözleşmeli subay ve astsubay adayları hakkındaki işlemler iptal edilmiştir.” düzenlemesi yer aldı. 

Buna göre, 27 Temmuz 1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nun 109. maddesi uyarınca astsubaylıktan subaylığa; 18 Mart 1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu’nun 15. maddesi uyarınca uzman erbaşlıktan astsubaylığa geçiş aşamasında olan ancak nasıpları onaylanmamış adayların statüye geçiş işlemleri iptal edildi.

İşlem tesis edilenlerden herhangi bir tazminat alınmayacağı belirtildi. 

Kamupersoneli.net / AA