Gündem

29 Ağustos Askeri Hastanelerin Sağlık Bakanlığına Devri

Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki 134 yıllık Asker Hastanesi, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devrine ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında Sarıkamış Devlet Hastanesine bağlandı.

İnönü Mahallesi’nde yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda konuşlu tarihi bina, devir işleminin ardından Sarıkamış İlçe Devlet Hastanesinin ek binası olarak hizmet vermeye başladı.

Sarıkamış Devlet Hastanesi Başhekimi Sevil Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkamış Asker Hastanesinin personeliyle Sarıkamış Devlet Hastanesi bünyesine alınarak hizmetine devam ettiğini söyledi.

Hastanenin, “Sarıkamış Devlet Hastanesi Ek Binası” adıyla hizmete devam edeceğini belirten Açıkgöz, “Biz bundan sonra bir aile olarak çalışmalarımıza birlikte devam edeceğiz. Burada çalışan arkadaşlar bizim kadrolarımıza geçiyor. Bünyemize katıldıktan sonra bir kısmı hastanemizde, bir kısmı da ek hizmet binamızda hizmet vermeye devam edecek. Bizim de birçok branşta tek hekim olduğu için birden fazla hekim olan branşlarımızı bu ek binamıza kaydıracağız.” diye konuştu.

Açıkgöz, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlanmasına ilişkin de “Bu hastanelerin, FETÖ kapsamında kapatılan hastanelerle karıştırılmaması lazım. Sadece bizim bünyemize alınma işlemidir. Vatandaşlarımıza ana ve ek binamızda en iyi hizmeti verebilmek için bu işlemleri gerçekleştirdik, hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

———-

Erzincan Asker Hastanesi, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devredilmesi sebebiyle Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Işıkpınar Ek Hizmet Binasına dönüştürüldü.

Hastanenin devri dolayısıyla düzenlenen törene, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. İsmayil Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Dr. Mesut Turan, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Erhan ve hastane personeli katıldı.

Ertuğrul Erhan törende yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığına devredilen asker hastanelerinin hizmetlerinin yeni statüleriyle devam edeceğini ifade ederek, bu hastanelerin hizmetlerinin
eskisinden daha güçlü bir şekilde yürütüleceğinden kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.

Asker hastanelerinin devri dolayısıyla tarihi bir dönem yaşandığına dikkati çeken Erhan, “Bugün ülkemiz askeri sağlık hizmetleri ve sivil sağlık camiaları olarak bir tarihe tanıklık ediyoruz. Özel ve fedakar bir hizmet alanı olan sağlık hizmetleri alanında, sivil sağlık hizmetleri ve askeri sağlık hizmetleri çalışanlarının üst kimlikte birleşmesini gerçekleştiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından devri gerçekleştirilen Erzincan Asker Hastanesi, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Işıkpınar Ek Hizmet Binası olarak hizmet vermeye başladı.

———-

Sağlık Bakanlığına devredilen Kayseri Asker Hastanesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Seyyid Burhanedin Binası ismini alarak sivil hasta kabulüne başladı.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 ayrı yerde 22 binada bin 489 yatak kapasitesiyle Kayseri ve civarındaki illere hizmet sunduklarını belirtti.

Kayseri Asker Hastanesi ile de güçlerini birleştirdiklerini dile getiren Özcan, şu değerlendirmede bulundu:

“669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile asker hastaneleri bulunduğu ildeki devlet hastaneleri ya da eğitim ve araştırma hastaneleriyle birleştirildi. Bu birleştirmeler yapılırken mevcut sağlık personelinin tamamı asker hastanesinin bünyesinden eğitim araştırma hastanemizin bünyesine geçti. Bizim Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak toplam 152 bin metrekare kapalı alanımız var. Asker hastanesinin birleşmesiyle 43 bin metrekare ek kapalı alana sahip olduk. Yaklaşık yüzde 25 toplam kapalı alanımız büyümüş oldu.”

Özcan, 1989’da hizmete giren asker hastanesinin önceki başhekimlerin de çabaları sonucu gayet bakımlı olduğunu belirterek, 14 uzman hekim, 52 ebe hemşire ve 90’ın üzerinde sağlık personeli ile hastaneyi devraldıklarını anlattı.

Asker hastanesinden çok daha fazla sayıda hastaya hizmet sunmayı planladıklarını vurgulayan Özcan, “Yataklı tedavi hizmetlerini özellikle fizik tedavi hizmetlerini burada planlayıp devam ettireceğiz. Acil hizmetini ise Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde vereceğiz. Ayrıca Asker Sağlık Kurulları burada hizmet verecek.” dedi.

Özcan, hastanenin ciddi bir revizyona ihtiyacı olduğuna işaret ederek, daha önce planlanan tadilat projesi ihalesinin sonucunun bir ay sonra belli olacağını, projeyi Sağlık Bakanlığının kalite kriterlerine uygun revize edeceklerini dile getirdi.

Seyyid Burhaneddin ek binasında 15 poliklinikte bugün itibariyle hasta kabulüne başladıklarını belirten Özcan, bunlar arasında kadın doğum, dahiliye, genel cerrahi, çocuk hastalıkları, kulak burun boğaz, ortopedi, göz, fizik tedavi, psikiyatri, nöroloji gibi branşların yer aldığını bildirdi.
Doç. Dr. İbrahim Özcan, Sağlık Bakanlığının asker hastanelerinde çalışanların özlük haklarının korunacağına ilişkin de güvence verdiğini ancak rütbelerinin olmayacağını, Bakanlıkta karşılığı bulunan pozisyonlarda hizmete devam edeceklerini anlattı.

Asker hastanesini 50 yataklı devraldıklarını ifade eden Özcan, “İki saat içinde 80 hasta başvurmuş. Gün içinde bunun artmasını bekliyoruz. Normalde bu hastanenin ayakta hasta potansiyeli oldukça yüksek.” diye konuştu.
Özcan, Seyyid Burhaneddin binasında başhekim yardımcı Dr. Mustafa Akçakaya başkanlığında 2 müdür yardımcısı ve 125 personelin hizmet vereceğini, kadrolarına yeni katılan personelden daha iyi hizmet sunmak için gayret beklediklerini sözlerine ekledi.

Kamupersoneli.net – AA