Gündem

30 Ağustos Resmi Tatil mi ? Bankalar Açık Olacak mı ?

İlk kez 1924 yılında, 30 Ağustos günü Dumlupınar Çal Köyü’nde kutlanan Zafer Bayramı, ‘Başkumandan Zaferi’ adı altında tarihe geçmiştir.  1926 yılından sonra adı değişerek bugünkü adıyla, ‘Zafer Bayramı’ olarak anılmaya başlanmıştır.30 Ağustos Zafer Bayramı kanunlarda da geçer ve her yıl hava, deniz ve kara kuvvetleri tarafından kutlanması gerekir.

Bütün askeri okulların mezuniyetleri, subay ve astsubayların rütbe değişiklikleri 30 Ağustos’da yapılır.

30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatil olarak kabul edilmiştir.

“Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği” 2012 yılında değiştirilmiştir. 2012 yılında yenilenen bu yönetmeliğe göre:

-Zafer Bayramı törenleri, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğünce, Genelkurmay Başkanlığıyla koordine edilerek yürütülür.

-Törenler 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00’te son bulur. Saat 12.00’de başkentte yirmibir pâre top atışı yapılır.

-Cumhurbaşkanı Anıtkabir’i ziyaret ederek çelenk koyar; cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul edilir, törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu Cumhurbaşkanı tarafından verilir.

-Başkent dışında Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. Mülki idare amiri makamında garnizon komutanı ve belediye başkanı ile birlikte tebrikleri kabul eder. Törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır, İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir. Tören geçişi mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından şeref tribününden selamlanır. Zafer Bayramı resepsiyonu vali tarafından verilir.

Peki 30 Ağustos 2016 Zafer Bayramı’nda Bankalar Açık Olacak mı ?

30 Ağustos Zafer Bayramı resmi tatil olduğu için bankalar bu tarihte açık olmayacak. 29 Ağustos 2016’da ise herhangi bir tatil söz konusu değil, bankalar açık ve hizmet vermeye devam ediyor. 30 Ağustos 2016’da bankalar kapalı olacak ve şubeler işlem yapmayacak. 

Kamupersoneli.net

Bir Yorum