Gündem

ABD'den Güç Gösterisi ! ABD Savaş Gemisi Çin Denizi'nde…

Çin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları, dün Güney Çin  Denizi’ndeki Nanşa (Spratly) Adaları’na yakınlaşan ABD savaş gemisi nedeniyle  Washington yönetimini “provokasyonla” suçladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang, yaptığı yazılı açıklamada, ABD  donanmasına ait USS John S. McCain adlı füze destroyerinin dün Çin hükümetinin  izni olmaksızın Nanşa Adaları’ndaki yapay Meyci (Mischief) resifine yaklaştığını  ifade etti.

Ordu güçlerinin bunun üzerine söz konusu savaş gemisine uzaklaşması  ihtarında bulunduğunu vurgulayan Gıng, “Çin’in egemenliği ve ulusal güvenliğine  ciddi zarar veren bu eyleminden dolayı ABD’yi protesto ettiklerini” belirtti.

Filipinler’in başkenti Manila’daki Güneydoğu Asya Uluslar Birliği  (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda Güney Çin Denizi’nde tansiyonun  düşürülmesi için yapıcı adımlar atıldığına dikkati çeken Gıng, “Bazı bölge dışı  ülkeler, sözde seyrüsefer özgürlüğü bahanesiyle bölgedeki olumlu havayı bozmaya  çalışıyor.” ifadesini kullandı.

ABD savaş gemisinin bölgedeki varlığının, “Güney Çin Denizi’nde  tansiyonu kimin yükseltmeye çalıştığını ve hangi tarafın bölgeyi  askerileştirdiğini açıkça gösterdiğine” değinen Gıng, “ABD’nin Güney Çin  Denizi’ndeki askeri provokasyonları, Çin’in ulusal güvenlik kapasitesini daha da  artıracak adımlar atmasına neden oluyor.” değerlendirmesini yaptı.

“GÜÇ GÖSTERİSİNE SON VERİN”

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien ise “ABD tarafı, hatasını  düzelterek bölgede seyrüsefer özgürlüğü adı altındaki provokatif eylemlerine  derhal son vermeli.” açıklamasını yaparak, Washington’a “Güney Çin Denizi’nde güç  gösterisini durdurması” çağrısında bulundu.

ABD’ye ait USS John S. McCain savaş gemisinin dün Çin’in yapay  Mischief resifi yakınında seyrettiği öne sürülmüştü.

Bu olay, Donald Trump’ın başkanlığı döneminde ABD donanma gemilerinin  Çin’in yapay adalarına üçüncü yakınlaşması oldu.

Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon  rezervleri bulunduğu belirtilen Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere  Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan hak iddia ediyor.

Pekin’in, tartışmalı sularda inşa ettiği yapay adalar üzerinde kurduğu  üsleri silahlandırdığı iddiaları, bölge ülkeleri ve Çin arasında gerginlik  yaşanmasına neden oluyor.

KUZEY KORE, GUAM’I AĞUSTOS ORTALARINDA VURMAYI PLANLIYOR

Kuzey Kore, ABD toprağı olan Guam’ı vurma planının Ağustos ortasına kadar hazır olabileceğini söyledi. 

Kuzey Kore, ABD toprağı olan Guam’ı vurmayı planladıklarını açıklamıştı. Milliyet’in haberine göre; Bugün yapılan açıklamada, Guam’ı 4 füze ile vurma planının Ağustos ortalarına kadar hazır olacağı ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un onayına sunulacağı kaydedildi. Kaynaklar, planın Kim Jong-un tarafından onaylanması durumunda Kuzey Kore’nin Guam’ı vurmayı planladığı Hwasong-12 füzelerinin Japonya’yı geçip Guam’ın 30 kilometre açıklarında suya düşeceğini söyledi.

Kamupersoneli.net – ANKARA