Gündem

Ahmet Aydın: Biz Terörden Çok Çekmiş Bir Ülkeyiz

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, terörle mücadele konusunda Türkiye’nin kararlılığından kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini belirterek, “Müttefiklerimizden de beklentimiz tıpkı Türkiye gibi her türlüsüne karşı ayrım yapmadan ve ilkeli bir tutum içinde mücadele etmeleridir.” dedi.

TBMM’nin ev sahipliğinde, NATO PA 62. Genel Kurulu dolayısıyla resepsiyon verildi. Resepsiyona TBMM Başkanvekili Aydın, NATO PA Başkanı Michael Turner, NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak ile üye ülkelerin temsilcileri katıldı.

Ahmet Aydın, resepsiyonda yaptığı konuşmada, NATO PA 62. Genel Kurulu’na katılan ülke temsilcilerini, binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, iki kıtayı birleştiren eşsiz güzellikteki İstanbul’da ağırlamaktan onur duyduğunu dile getirdi.

İşin mutfağı sayılan 3 gündür gerçekleştirdikleri komite ve siyasi grup toplantılarının güzel geçtiğini ifade eden Aydın, yarın tamamlayacakları NATO PA Genel Kurulu’nun olumlu ve yapıcı bir atmosferde hayırlı sonuçlar vermesi temennisinde bulundu.

Geleneksel dış politika aktörlerinin yanı sıra parlamentolar arasındaki ilişkilerin öneminin de gerek ulusal, gerekse uluslararası meseleler ışığında her geçen gün daha da arttığını aktaran Aydın, bu çerçevede halkların seçilmiş temsilcileri olarak iletilen taleplerle uluslararası meselelerin karşılıklı diyaloğu yoluyla ele alındığı parlamenter diplomasinin, küresel gelişmelerin de etkisiyle son yıllarda daha belirgin hale geldiğini söyledi.

Bu minvalde NATO PA üyesi ülkelerin demokratik temsilcilerine büyük görevler düştüğünü dile getiren Aydın, “Bölgeler ve kıtalararası entegrasyonun desteklenmesi ve uluslararası krizlerin aşılmasında; askeri, siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda iş birliği yapılmasında, hem bireysel olarak hem de NATO PA’nın kurumsal araçları vasıtasıyla üstlendiğiniz roller giderek artmaktadır.” dedi.

– “Terör, küresel bir nitelik kazandı”

Terörün, tüm dünyanın uğraştığı küresel bir nitelik kazandığını vurgulayan Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

“Buna rağmen, BM tarafından kabul edilmiş olan resmi bir terör tanımı ne yazık ki yoktur. Oysa BM başta olmak üzere, NATO ve NATO PA dahil tüm uluslararası kuruluşların terör konusunda ortak mutabakat içinde hareket etmeleri şarttır. Bunun sağlanamaması halinde hem küresel olarak devam eden terörle mücadele başarısız kalınacak hem de NATO PA gibi çok önemli ve nitelikli uluslararası kurumlar bile ciddi güvenilirlik ve etkinlik kaybına uğrayacaktır.

Biz Türkiye olarak terörden çok çekmiş bir ülkeyiz. Bu bağlamda ismi ne olursa olsun DEAŞ, PKK- PYD, DHKP/C veya FETÖ gibi her türlü terör örgütüne karşı ayrım yapmadan mücadelemize devam edeceğiz. Terörle mücadele konusunda Türkiye’nin kararlılığından kimsenin şüphesi olmasın. Müttefiklerimizden de beklentimiz tıpkı Türkiye gibi her türlüsüne karşı ayrım yapmadan ve ilkeli bir tutum içinde mücadele etmeleridir.”

– “FETÖ, varlık gösterdiği ülkeler için milli güvenlik tehdidi”

Ankara’da, Diyarbakır’da intihar saldırısı düzenleyen örgütün de Brüksel’de, Paris’te intihar saldırısı düzenleyenlerin de terörist olduğunu ifade eden Aydın, “Bu nedenle Je suis Paris, Je suis Brüksel dediğimiz ölçüde Je suis Lahor, Je suis İslamabad, Je suis Ankara ve Je suis İstanbul da diyebilmeliyiz. Terörün her türlüsüyle eşit kararlılıkla mücadele edilmesi gerekmektedir. Terörün dini, milliyeti olmaz. Dün canlı bomba olarak patlayan terör, bugün gelir darbe girişimi yapar. İşte Türkiye’nin 15 Temmuz’da FETÖ ile yaşadığı terör de bunun en canlı örneğidir.” diye konuştu.

FETÖ’nün sadece Türkiye için değil, varlık gösterdiği 170 ülkenin tamamı için bir milli güvenlik tehdidi olduğunu vurgulayan Aydın, “Türkiye’de uyguladıkları taktikleri, faaliyet gösterdikleri diğer ülkelerde de uygulamaktadırlar. Örgütün temel stratejisi eğitim, diyalog, hoşgörü, sivil toplum kuruluşu kisvesi altında devlet kurumlarına sızmak, toplumu etkilemek, ekonomik kaynaklara hakim olmaktır. Bu kürsüden tüm dostlarımıza kendi güvenlikleri için, ülkelerinin geleceği için FETÖ’ye karşı gerekli önlemleri sür’atle almaları çağrısında bulunuyorum.” dedi.

– NATO PA Başkanı Turner

NATO PA Başkanı Turner de Meclis Başkanvekili Aydın’a gösterdiği ev sahipliği ve kendilerini İstanbul’da ağırladığı için teşekkürlerini iletti.

“Bu akşam bize Türkiye’nin inanılmaz güzel zenginliğini, aynı zamanda muhteşem güzel yemeklerini tatma fırsatı verdiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.” diye konuşan Turner, daha önce Türkiye’ye defalarca geldiğini ve birçok yeri ziyaret ettiğini belirtti.

Turner, “Şu anda yaşanmakta olan olağan dışı durumlara rağmen kurumunuzun bu etkinliğe ev sahipliği yapmayı kabul etmesi gerçekten çok büyük bir nezakettir. İstanbul’da bu toplantıyı gerçekleştirmiş olmak bizim için çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.

NATO Parlamenter Asamblesi’nin belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesinde çok büyük bir role sahip olduğunu ifade eden Turner, TBMM’nin desteğinin de NATO için çok önemli olduğunu kaydetti. 

Kamupersoneli.net / AA