Gündem

AİHM'den Mayın Patlaması Sonucu Yaralanan Çoban Hakkında Açıklama ( Türk Devletinin Hiç Bir İhlali Yoktur )

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ağrı’da bir yaylada çobanlık yaparken askeri bölge sınırları içerisinde mayın patlaması sonucu ağır yaralanan Erkan Sarıhan isimli çobanın davasında Türkiye lehinde karar verdi. Mahkeme, olay yerinin tellerle çevrili olduğunu, mayın ve tehlikeli bölge uyarılarının bulunduğunu belirterek iddiaları reddetti.

AİHM’de görülen davada, 2003 yılında Ağrı ili Doğubeyazıt ilçesi sınırları içerisinde bulunan Çetenli sınır karakolu bölgesinde çobanlık yapan Erkan Sarıhan’ın, mayın patlaması sonucu yaralanması üzerine yeterli önlemin alınmadığı şikayetini ele alındı. Sarıhan’ın avukatının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşam hakkının güvence altına alınmasıyla ilgili 2. maddesinin ihlal edildiği iddialarını değerlendiren mahkeme, olay sırasında 12 yaşında olan davacının tek başına hayvanlarını otlattığı ve girilmesi yasak bölgeye girdiği şeklindeki yerel mahkemenin verdiği kararı hatırlattı. AİHM kararında, daha önce Türkiye’den Strazburg mahkemesine intikal eden benzer davaları örnek göstererek yetkililerin gerekli tüm önlemleri aldığını ve mayınlı bölgenin varlığına dair çok sayıda uyarının asıldığını belirtti. Mahkeme ayrıca askeri alana girişlerin yasak olduğunun bölgede yaşayan herkes tarafından bilindiğine dikkati çekti.

Benzer birçok dava hakkında geçmişte hüküm veren AİHM, Sarıhan’ın itirazını önce AİHS’nin 2. madde çerçevesinde değerlendirmeyi kabul etti. Mahkeme daha sonra ise ikiye karşı beş üyenin oyuyla olayda Türk devletinin herhangi bir ihlalinin olmadığına karar verdi.

Kamupersoneli.net – AA