Gündem

AK Parti MYK ve MKYK Toplantısı

– Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Aktay: (2)

– “(Yeni anayasa çalışmaları) Yeni bir oluşum, yeni bir inisiyatif ortaya çıktığını söyleyebilirim. Bu inisiyatif doğrultusunda her partiden bir temsilcinin yürüteceği bir çalışma olacak”

– “En kısa zamanda, yeni anayasa çalışmaları, mutabık olunan maddeleri gerekirse TBMM gündemine getirerek bir yol kat etmek düşüncesi ortaya çıkmıştır. AK Parti adına bu komisyona Gaziantep Milletvekili, Parti Genel Sekreterimiz Sayın Abdülhamit Gül atanmıştır”

– “Yenikapı’daki mitinge Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile birlikte diğer iki parti, özellikle CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımını önemsediğimizi ifade etmek istiyorum”

– “14 Ağustos’ta, AK Parti’nin 15 yılı, bütün parti teşkilatlarımız tarafından anılacaktır. Bir kutlama yapılmayacaktır”

– “(FETÖ’nün darbe girişimi) Gerek hükümette gerek MKYK’da veya parti yönetiminde bir revizyon şu an için yok”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yasin Aktay, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili yeni bir inisiyatif ortaya çıktığını, bu inisiyatif doğrultusunda her partiden bir temsilcinin katılımıyla çalışma yapılacağını belirterek, “AK Parti adına bu komisyona Gaziantep Milletvekili, Parti Genel Sekreterimiz Sayın Abdülhamit Gül atanmıştır.” dedi.

Aktay, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında genel merkezde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantıları sonrası düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaret ettiğini anımsatan Aktay, bu ziyaretlerin kanun hükmündeki kararnamelerin muhtemel sonuçları hakkında kamuoyuyla paylaşılmış bir takım kaygıları giderebilmek için yapıldığını ifade etti.

Aktay, bu tür ziyaretlerin devamının geleceğini bildirerek, “Bu sürecin beraber yürütüleceğini şimdiden ifade etmek isteriz.” diye konuştu.

MKYK Toplantısı’nda yeni anayasa çalışmalarının da ele alındığına işaret eden Aktay, şöyle devam etti:

“Bu, Sayın Genel Başkanımızın gerek CHP gerek MHP’ye ziyareti esnasında ifade edilmiştir. Bu amaçla yeni bir oluşum, yeni bir inisiyatif ortaya çıktığını söyleyebilirim.

Bu inisiyatif doğrultusunda her partiden bir temsilcinin yürüteceği bir çalışma olacak. Bu çalışmalarda mutabık olunan maddeler üzerinde hızla yol almak suretiyle en kısa zamanda yeni anayasa çalışmalarına, mutabık olunan maddeleri gerekirse Parlamento, TBMM gündemine getirerek bir yol kat etmek düşüncesi ortaya çıkmıştır.

AK Parti adına bu komisyona katılacak olan Sayın Milletvekilimiz bugün belirlendi. Gaziantep Milletvekili, Parti Genel Sekreterimiz Sayın Abdülhamit Gül atanmıştır, bu komisyona.”

– 81 ilde miting gerçekleştirilecek
Yasin Aktay, toplantıda, darbecilere karşı gerçekleştirilen demokrasi nöbetini taçlandırmak için 7 Ağustos’ta sadece Yenikapı’da değil, 81 ilde miting düzenleme kararı aldıklarını, toplantıda bunun organizasyonu üzerinde çalışmalar yapıldığını anlattı.

Mitinglerin aynı anda başlayacağını vurgulayan Aktay, şunları ifade etti:

“Yine daha önce ifade ettiğimiz gibi AK Partililerin katılımıyla gerçekleşmesini ummadığımız bilakis bütün partilerden katılımı beklediğimiz miting olacaktır.

Bu aynı şekilde özellikle bu toplantıya, Yenikapı’daki mitinge Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız ile birlikte diğer iki parti, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin katılımını önemsediğimizi ifade etmek istiyorum.

Kendilerine davet yapılmıştır. Onlar daha önce temsilci düzeyinde katılacaklarını ifade etmiş olsalar bile davetimiz bakidir.”

– AK Parti’nin kuruluş yıldönümünde kutlama olmayacak

 Aktay, 14 Ağustos’ta AK Parti’nin 15. yıl dönümünün anılması adına yapılacak çalışmaların da değerlendirildiğini belirterek, “Bu Ankara’da düzenlenecek olan bir toplantı. Bu konudaki çalışmalar ele alındı.” dedi.

AK Parti’nin kurulduktan hemen 14 ay sonra tek başına iktidara geldiğini, o günden bugüne hep krizlerle karşı karşıya kaldığına işaret eden Aktay, şu değerlendirmelerde bulundu:

“AK Parti, karşısına çıkmış olan, aslında ülkenin karşısına çıkarılmış bütün bu krizleri bir açılım fırsatına, reform fırsatına dönüştürmüş parti. Bugün benzersiz farklı hadiseyle karış karşıya kalmış bulunuyoruz. Bu hadisenin karşısında Allah’ın izniyle bu şerri hayreyleyen Yüce Allah’ın da inayetiyle ülke barışı için, ülkemizin kalkınması, birliği düzeni için daha iyi bir açılım fırsatına dönüştürmüş olacağız.

Bu çerçevede, 14 Ağustos’ta AK Parti’nin 15 yılı, bütün parti teşkilatlarımız tarafından anılacaktır. Bir kutlama yapılmayacaktır, şehitlerimize, ülkemizin içinden geçmekte olduğu aşamaya hürmeten. Ancak AK Parti’nin felsefesinin bütün Türkiye’de, belki de dünyada tartışılabileceği bir vesile olarak değerlendirilecektir.”

Aktay, MKYK ve MYK toplantılarında TBMM’deki yasama faaliyetlerinin de gündeme geldiğini, bu konuda planlama yapıldığını vurguladı. 

– “Revizyon şu an için yok”

Açıklamalarının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Aktay, “15 Temmuz darbe girişiminin siyasi bir yansıması olacak mı? AK Parti MYK ya da 65. Hükümet’te bir revizyona gidilecek mi?” sorusu üzerine, “Böyle bir konu şimdilik gündemde yok. Gerek hükümette gerek MKYK’da veya parti yönetiminde bir revizyon şu an için yok.” karşılığını verdi. 

Aktay, 14 Ağustos’ta yapılacak AK Parti’nin anma etkinliğine, kurucular listesinde yer alan isimlerin davet edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine, “Tabii ki kurucular, milletvekilleri, eski milletvekilleri, MKYK üyeleri, hepsi davet edilecektir.” dedi.

– “Bağlantılar, irtibatlar ve suçlar bireyseldir”

“15 Temmuz darbe girişiminin ardından parti içinde bir inceleme başlatıldı mı, görevden alma veya bir disiplin süreci yaşanacak mı? Parti içinde FETÖ ile bağlantılı kişiler var mı?” sorusu üzerine Aktay, şu yanıtı verdi:

“Bu konuda partimiz içinde de bir çalışma elbette ki yapılıyor. Varsa bu konudaki uzantıları, tespit edildiğinde onlarla ilgili gerekli değerlendirmeler ve işlemler yapılacaktır. Ancak bu konudaki prensibimizi tekrar hatırlatmakta fayda var. Birisinin kardeşi, birisinin akrabası diye birilerini mağdur edecek ve birilerini töhmet altında bırakacak değiliz. Bu konudaki bağlantılar, irtibatlar ve suçlar bireyseldir. Bireylerin kendisini elbette ki bağlar ama bu bireyler arasında yani kardeşler arasında aynı zamanda bu suçun irtikabında, bu terör örgütüne mensubiyet irtikabında eğer bir ortaklık, dayanışma ve yardımlaşma varsa o konu da yine bireysel olarak değerlendirilmiş olur. O kişiler hakkında işlemler yapılır.”

– “Rakamın bu şekilde telaffuz etmesini doğru bulmuyoruz”

Aktay, FETÖ soruşturmasına ilişkin kamudaki açığa alma uygulamasını da değerlendirerek, şunları kaydetti:
“70 bin kişiye ulaşan sayı yani bunların açığa alınması hususu. Aslında ifade etmek gerekiyor ki bunlar görevden atma değildir şu an itibarıyla. Bunlar ihtiyati bir tedbirdir. Bu konuda rakamın bu şekilde telaffuz edilmesini çok doğru bulmuyoruz. İhtiyati bir tedbir olarak bunlar görevden alınıyor. İstihbarat, inceleme ve tespitlere dayalı olarak yapılıyor olduğuna emin olabilirsiniz ancak yine de bu tespitler bir beşerden geliyor, beşeri bir işlemdir. Bir takım hatalar eğer yapılıyorsa bu kişilerin bağlantılarıyla ilgili bir takım tasfiyeler de yapılır. Bu nihai bir görevden atma değil, açığa alma işlemi görevden alma işleminden farklıdır.”

Kamupersoneli.net | AA