Gündem

Almanya'da 15 Temmuz Darbe Girişimi Anlatıldı

 TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanvekili ve Bursa Milletvekili Cemalettin Kani Torun, Almanya temaslarının çok verimli geçtiğini belirterek  FETÖ’nün darbe girişimi ve sonrasında yaşananlara dair detayları Alman parlamenterlere ve düşünce kuruluşlarına anlattıklarını söyledi.


TBMM parlamento heyeti, 3 günlük Almanya temaslarını tamamladı.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliğinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Torun ile Komisyon üyeleri AK Parti İstanbul Milletvekili Haydar Ali Yıldız, AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı ve Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, izlenimlerini paylaştı.

Torun, Berlin’deki temasları kapsamında Federal Meclis Dışilişkiler Komisyonu başkanı ve üyeleri, Başbakan Angela Merkel’in dış politika danışmanı Christoph Heusgen ve düşünce kuruluşları temsilcileriyle bir araya geldiklerini anlattı.

Görüşmelerde, Almanların FETÖ’nün darbe girişimine çok şaşırdıklarını ifade ettiklerini ve bazı endişelerini dile getirdiklerini belirten Torun, ”Ancak biz iktidar ve muhalafet parti temsilcileri konuyu ayrıntılı anlattık. İktidar ve muhalefet milletvekillerinden bir ağızdan FETÖ’nün nasıl bir yapı olduğu ve darbe girişimini duyduklarında konuyu kavramaya başladılar.” dedi.

Torun, Merkel’in dış politika danışmanı Christoph Heussgen ile görüşmelerinde FETÖ’ye ait eğitim kurumlarının Almanya’daki faaliyetlerinin gündeme geldiğini Heussgen’in belge ve bulgu olması halinde konuyu mahkemelere taşıyabileceklerini ilettiğini kaydetti.

Torun, görüşmelerde Almanya ile Türkiye arasında siyasi krize neden olan Federal Mecliste kabul edilen Ermeni kararının hiç gündeme gelmediğini de belirterek, ”Herkes önüne bakmak istiyor. Almanlar da ileriye ve işimize bakalım diyorlar. Bu konu gündeme hiç gelmedi” diye konuştu.

Alman basının Türkiye ile ilgili olayları köpürttüğünü gördüklerini işaret eden Torun, ”Maalesef Batı’da Erdoğan fobisi var. Gezi olaylarından beslendikten sonra şimdi de 15 Temmuz sonrası yapılan tutuklamalardan beslenmeye çalışıyor. Türkiye’nin imajını kötülemek için anlamsız bir uğraş içindeler” ifadelerini kullandı.

– Oğuz Kaan Salıcı

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı da Almanya’da bazı kesimlerde 15 Temmuz darbe girişimi konusunda  kafa karışıklığı bulunduğunu belirterek, ”Bizim burada iktidar ve muhalefetiyle birlikte konuyu anlatmamız ikna edici oluyor. ”dedi.

Salıcı, Türk-Alman ilişkilerini daha da geliştirmek için neler yapılabileceği konusunda ayrıca görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi.

Almanya’da Türkiye’ye karşı belirli bir önyargı olduğunu ifade eden Salıcı, ”Önyargı var deyip sırtımızı dönüp gitmedik. Aynı şekilde Türkiye’ye de dönünce Almanya’ya sırtımızı dönmeyeceğiz” diye konuştu.

TBMM parlamento heyeti, 3 günlük Almanya temaslarını tamamlayarak Türkiye’ye hareket etti.

Kamupersoneli.net / AA