Gündem

"Almanya Hükümeti darbecileri desteklemedi"

Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Ederer, Almanya Hükümetinin, darbeye karşı olduğunu ve darbecileri desteklemediğini çok net bir şekilde ifade ettiğini belirterek, “Bu suçları işleyenlerin ceza hukuku açısından kovuşturulmasını ve ceza almalarını destekliyoruz. Bütün bu kovuşturma sürecinin, Anayasa’ya ve Avrupa değerlerine uygun şekilde yapılması gerektiğini ifade ettim.” dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Ederer ile Meclis’in Yeni Halkla İlişkiler binasındaki toplantı salonunda biraraya geldi, Yeneroğlu, Ederer’e FETÖ’nün darbe girişiminde Meclis’in bombalanan bölümlerini de gezdirdi.   

Markus Ederer, TBMM Şeref Holü’nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk dostları ve ortaklarının yanında olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek sözlerine başladı.

Ankara’ya dün geldiğini, darbe girişimi gecesi yaralanan, Türkiye’nin eski Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu hastanede ziyaret ettiğini belirten Ederer, bugün sabah Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Selami Altınok ile görüştüğünü kaydetti. 

Ederer, her iki görüşmede iki ülke ilişkilerini bütün boyutlarıyla görüştüklerini ayrıca darbe girişimiyle ilgili bilgiler aldığını söyledi. 

“Darbeye karşı çıkılabildiği için memnuniyet duyuyoruz”

Meclis’in tahribata uğrayan yerlerini gezmeden önce Mustafa Yeneroğlu ile bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade eden Ederer, şunları belirtti:

“Çok feci, kötü ve vahim darbe girişimi gecesinin izlerini, hasarlarını görmek, dost ülke temsilcisi ve insan olarak beni çok derinden üzdü. Bunları görünce insan, böyle bir şeyin yapılabileceğini düşünemiyor ve hayal edemiyor. Bu kadar şiddet kullanarak, demokrasinin merkezi Meclis’e, halkın temsilcilerinin bulunduğu TBMM’ye böyle bir saldırının yapılmasını düşünemiyor insan. Bütün Türk demokratlarla birlikte biz de bu darbeye karşı çıkılabildiği ve bertaraf edilebildiği için büyük memnuniyet duyuyoruz. 

Eğer bu darbe başarılı olsaydı, bu resmi kafamızda hiçbir şekilde canlandırmak istemiyoruz. Çünkü eğer bu şekilde bir resim sonuç verseydi, bu hem bizim için hem Türkiye için hem bölge için, bütün insanlar için çok büyük felaket olacaktı. Bütün Avrupa ve dünya o gece izledi; TBMM’de demokratların, milletvekillerinin Meclislerini nasıl savunduklarını, Meclis’te yer alan bütün partilerin Meclis’i nasıl savunduklarını gördü. Sokaklarda insanların, demokrat insanların demokrasiyi nasıl savunduklarını ve sahip çıktıklarını ve darbeyi bertaraf etmek için bedenleriyle nasıl çaba gösterdiklerini gördü, bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz.”

“Almanya Hükümeti darbecileri desteklemedi”

Markus Ederer, darbe girişimini bertaraf etme çabalarına ve bu başarıya büyük saygı duyduğunu vurgulayarak, Almanya Federal Hükümetinin de darbe girişimi gecesi ve akabindeki günlerde çok açık bir şekilde darbeye karşı olduğunu ve darbecileri desteklemediğini, Türkiye’deki demokratik güçleri desteklediğini çok net bir şekilde ifade ettiğini kaydetti.

“Bütün duygularımız; bu darbe girişimine karşı çıkan, ölen, yaralanan insanlarla birlikte, onların acılarını ve taziyelerini paylaşıyoruz.” diyen Ederer, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türk tarafını, Hükümetini yasal hakları doğrultusunda, burada yaşananları, bu suçları işleyenlere karşı siyasi olarak, hukuki olarak ama ceza hukuku açısından da kovuşturulmasını, takip edilmesini ve ceza almalarını destekliyoruz. Sayın Yeneroğlu ile yaptığım görüşmede, bütün bu kovuşturma sürecinin, Anayasa’ya ve Avrupa değerlerine uygun şekilde yapılması gerektiğini ifade ettim. Bu süreç içerisinde, Türkiye’nin üye olduğu uluslararası kurum ve kuruluşların kriterlerine, örneğin Avrupa Konseyi, AGİT gibi kriterlere uyulması gerektiğini, bu sürecin hukuk devleti yapısı içerisinde, orantılılık hususu dikkate alınarak olması gerektiğini önemsediğimizi ifade ettim. 

Hukuk devleti kriterleri son derece önemli bir ayrıntı, burada bireysel suç unsurundan hareket ederek, bu bireysel suçun bağımsız mahkemeler nezdinde ele alınması, yargılanması ve gerektiğinde ceza alması gerekiyor. Bütün görüştüğüm muhataplar, bu sürecin bu şekilde olacağını bana teyit ettiler. Bundan sonraki sürecin de bu çizgi içerisinde olması ümidiyle teşekkür ediyorum.”

Yeneroğlu ve Ederer’in görüşmesinde Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu da bulundu.

Kamupersoneli.net | AA