Gündem

Astana Görüşmelerine İlişkin Türkiye, Rusya ve İran'dan Ortak Açıklama

Astana görüşmelerinde ortak açıklama yayınlandı. Yapılan bu açıklamayı Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov okudu.

Yapılan açıklamaya göre, Suriye’de ateşkesin denetimi ve uygulanması için Türkiye, Rusya ve İran üçlü mekanizma kurarak bir arada bulunacak.

Üç ülkenin, Cenevre’de 8 Şubat’ta gerçekleştirileceği belirlenen bir sonraki Suriye görüşmelerinde ise silahlı muhalif grupların temsilcilerinin de katılması ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 no’lu kararının uygulanması konusuna anlaşmaya varıldı.

Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılan Cenevre görüşmelerinin de desteklenmesine karar verilen ortak açıklamada ise Suriye krizinin askeri çözümle sonlandırılamayacağına değinildi. Yapılan açıklamada ise; Suriye’deki çözüme uluslararası toplumun katkı sağlamasında büyük önem verildiği belirlendi.

Gelen bilgilere göre Türkiye, Rusya ve İran’ın kuracağı üçlü mekanizmanın anlık izlemelere dakika dakika ulaştığı bilgilerden hızla tespitte bulundurularak saldırıların durdurulması için taraflar üzerindeki nüfuzunu kullanması beklenilmekte.

Astana’da dünden bu yana süren görüşmelerinin ana gündem maddesini, Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde 30 Aralık’ta ilan edilen ateşkesin güçlendirilmesi, yoğun ateşkes ihlallerin önüne geçilmesi oluşturulmakta.

Öte yandan Astana’da gerçekleşen Suriye görüşmelerinin ikinci gününde Birleşmiş Milletler’den de önemli bir açıklama gelmişti.

Astana’da Türkiye ve Rusya’nın öncülüğünde gerçekleştirilen toplantılarda gelinen noktaya ilişkin bilgi veren BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, “Sonuç bildirisinden çok uzakta değiliz” ifadelerini kullanmıştı.

Şam rejimi ve Suriye muhalefeti arasındaki dolaylı görüşmelerle ilgili konuşan De Mistura, “Çok yoğun tartışmalar oluyor. Çünkü bu sadece bir belge değil. Düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili… Bu da Suriye’deki insanların hayatları anlamına geliyor” açıklamasında bulunmuştu.

Kamupersoneli.net | ANKARA