Gündem

Bakan Işık: "5 Yıl içinde Türkiye kendi uçak motorunu yapacak"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “15 Temmuz’da o asker elbisesi giymiş hainlerin yaptığı darbe girişiminden sonra bu hainlerin ordumuzdan tamamen tasfiye edilmesi, temizlenmesiyle birlikte ordumuz çok daha güçlü hale geldi. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın, dışarıdan müdahale edilecek bir ordumuz yok Allah’a şükürler olsun.” dedi.

TUSAŞ Motor Sanayi (TEI) İleri İmalat Teknolojileri Binası, Milli Savunma Bakanı Işık, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz’ün de katıldığı törenle açıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Milli Savunma Bakanı Işık, geleceğe dair umut veren bir açılışa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çok önemli ve hayırlı bir hizmetin açılışının yapıldığını belirten Işık, Türk işçisinin Türk mühendisinin neler yapabileceğinin en büyük göstergesinden birinin bu tesis olacağını vurguladı. Türkiye’nin jeopolitik önemine değinen Bakan Işık, bu önemin çok büyük fırsatlar sunduğu gibi büyük tehditlerle de karşılaşılmasına neden olduğunu bildirdi.

Işık, kendilerinin birçok tehdidi fırsata dönüştürdüğünü vurgulayarak, güçlü Türkiye olarak yola devam etmek için üç temel unsura önem verilmesinin önemine işaret etti. Bunlardan birinin güçlü demokrasi olduğuna dikkati çeken Bakan Işık, “Türkiye’nin güçlü demokrasinden başka bir seçeneği yoktur. Güçlü demokrasi Türkiye için bir tercih değil, mecburiyettir” diye konuştu.

Bakan ışık, demokrasinin üzerinde hangi vesayet olursa olsun bunları kaldırmak, bertaraf etmek, milli iradeyi tam anlamıyla hakim kılmak, anayasal düzeni, demokratik değerleri bütün veçheleriyle yerleştirmenin temel öncelikleri olduğuna işaret etti. Işık, son dönemde demokrasi üzerindeki en büyük vesayet girişimi olarak gördükleri Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadeleyi son derece önemsediklerini vurguladı.

Sanayici ve iş adamlarına çağrı

“FETÖ Türk demokrasinin üzerindeki en son ama en tehlikeli vesayettir” diyen Işık, FETÖ ile mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Bununla ilgili bütün dünyada gerekli çalışmalara devam edeceklerini anlatan Işık, sanayici ve iş adamlarına şu çağrıyı yaptı:

“Devlet olarak bütün dünyaya bu örgütün ne kadar tehlikeli bir örgüt olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Allah’a şükürler olsun dünya ile entegre bir ekonomimiz var. Dünyanın her yerine mal satan, dünyanın her yeriyle ticaret yapan sanayicimiz, iş adamımız var. Sizler de iletişimde, ilişki içinde olduğunuz tüm ülkelere bu FETÖ’nün nasıl bir örgüt olduğunu lütfen anlatın.”

Milli Savunma Bakanı Işık, 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminin basite, hafife alınacak bir yönünün olmadığını vurgulayarak, bunun bütün dünyaya anlatılması gerektiğini, bu noktada da sanayicilere ve iş insanlarına büyük görev düştüğünü belirtti.

“Korkan kaybetti, Türkiye’ye güvenen ise kazanmaya devam etti”

Güçlü demokrasinin yanı sıra güçlü ekonomiyi de “olmazsa olmaz” bir unsur olarak nitelendiren Işık, “Türkiye, güçlü demokrasisini güçlü ekonomiyle perçinlemek durumundadır.” dedi.

Türkiye’nin yardımına koşulan bir ülkeden dünyadaki ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan bir ülke haline geldiğini vurgulayan Işık, “Bugüne kadar Türkiye’ye ve Türk ekonomisine güvenen hiç kimse, hiçbir şirket kaybetmedi. ‘Türkiye’de bazı sıkıntılar var, biz yatırım yapmayalım’ veya ‘Yatırımımızı durduralım’ veya ‘Çekilelim’ diyenlerin tamamı da kaybetti. Korkan, çekilen kaybetti, Türkiye’ye güvenen ise kazanmaya devam etti. Bundan sonra da inşallah bu böyle olacak.” ifadesini kullandı.

“Güçlü ordu…”

Yaşanan coğrafyada güçlü ordu ihtiyacına da dikkati çeken Işık, şöyle devam etti:

“15 Temmuz’da o asker elbisesi giymiş hainlerin yaptığı darbe girişiminden sonra bu hainlerin ordumuzdan tamamen tasfiye edilmesi, temizlenmesiyle birlikte ordumuz çok daha güçlü hale geldi. Hiç kimsenin tereddüdü olmasın, dışarıdan müdahale edilecek bir ordumuz yok Allah’a şükürler olsun. Tamamen kendi milletinin emrinde, kendi ülkesinin hizmetinde, kendi devletinin bekası için canını adeta her an vermeye hazır bir Türk Silahlı Kuvvetlerimiz var. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli güvencelerinden de biridir.”

Işık, FETÖ’nün TSK’dan tamamen temizlenmesinin en önemli öncelikleri olduğunu belirterek, “TSK’nın 15 Temmuz akşamı bu içinden çıkan hainleri temizlemekte gösterdiği dirayet de her türlü övgünün üzerindedir.” dedi.

TSK’nın içine sızan bazı hainlerin milletin kendilerine verdiği silahları, uçakları millete doğrulttuğunu anımsatan Işık, “Onları etkisiz hale getiren de yine büyük oranda TSK’nın şerefli mensupları oldu.” diye konuştu.

TSK’nın gereksiz yüklerinden arındırılması, harekat kabiliyetinin yükseltilmesi, istihbaratın, muhaberenin, eğitimin çok daha ön plana çıkarılması için alınan yapısal tedbirlere değinen Bakan Işık, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dünyadaki demokratik ülkelerde milli savunma bakanlığının yapması gereken buna mukabil Türkiye’de Genelkurmay Başkanlığının yaptığı bütün işleri Genelkurmayımızın üzerinden aldık, bunları artık Milli Savunma Bakanlığımız veya diğer ilgili bakanlıklarımız yapacak. Genelkurmay Başkanlığımız artık taşımak zorunda olduğu bu gereksiz yüklerden arınınca çok daha güçlü, manevra, hareket kabiliyeti yüksek bir noktaya geldi.”

“Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye kendi uçak motorunu yapacak”

Bunun en güzel örneklerinden birinin Fırat Kalkanı Harekatı’nda görüldüğüne işaret eden Işık, “Çok ağır bir sınavı başarıyla vermiş TSK hemen ertesinde ‘kimsenin doğru düzgün yapamaz’ denilen Fırat Kalkanı Harekatı’nda çok büyük başarı elde etti. Bu aslında ordumuzun ne kadar güçlü bir ordu olduğunun da bütün dünyaya ilan edildiği güzel bir örnek oldu. TSK’nın caydırıcı gücünü daha da artırmak en temel önceliğimiz. Bu bölgede Türkiye Cumhuriyeti’ne hiç kimsenin yan bakmaması için gerekli tüm tedbirleri alıyoruz almakta da kararlıyız.” dedi.

Bakan Işık, savunma sanayinin önemine de değinerek, yerli insansız hava araçları için yüzde 100 yerli dizel motorun üretildiğini bildirdi. Işık, “Yeni hedefimiz bütün dünyaya satacağımız, başkasının kısıtlamasına tabi olmayan, bize ait olan yerli uçak motorudur. Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye kendi uçak motorunu yapacak.” ifadesini kullandı.

“Türkiye’den ciddi şekilde rahatsız oldukları aşikar”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da yeni bir tesisi daha Eskişehir’e kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Bir yıl önce yapımına başlanan tesisin ülke olarak atlatılan büyük badirelere rağmen bir yıldan kısa zamanda tamamlandığına dikkati çeken Avcı, “Bu, her koşulda ‘durmak yok yola devam’ ilkemizden ödün vermediğimizin en açık ispatıdır. Karanlık mihrakların toplu iğnesini bile kendi üretemeyen dünün Türkiyesi’ne bizi tekrar döndürmenin savaşını verdikleri bir dönemde uçağını, helikopterini, tankını, insansız hava aracını, uydusunu, silahını üreten bir Türkiye’den ciddi bir şekilde rahatız oldukları aşikar” diye konuştu.

Tesisin yeni istihdam alanı oluşturmasını kent için ayrı bir sevinç kaynağı olarak nitelendiren Avcı, sadece son üç senede Eskişehir’e eğitimden sağlığa, turizmden enerjiye, ulaştırmadan savunmaya ve diğer kamu hizmetlerine kadar toplamda 45 büyük proje için yaklaşık 2 milyar lira yatırım yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı. Bakanlar Işık ve Avcı düğmeye basarak İleri İmalat Teknolojileri Binası üretimi başlattı.

Dünyadaki iki tesisten biri olacak

İleri İmalat Teknolojileri Binasında dünyada en çok tercih edilen yeni nesil ticari uçak motoru olan LEAP motoruna ait yüksek geometrik karmaşıklığa sahip kompresör blisk parçaları üretilecek.

TEI bu yatırımla söz konusu parçaların üretimini yapan dünyadaki iki tesisten biri olacak. Atölye alanı 10 bin 800 metrekare ofis alanı ise 2 bin 700 metrekare olan bina için yaklaşık 10 milyon dolar yatırım yapıldı.

Yatırımın tam kapasiteyle çalışmasıyla 300 kişilik istihdam sağlanacak.

Kamupersoneli.net | AA