Gündem

Bakanlık Verilerine Göre Engelli Bakım Merkezi Sayısı Arttı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, 2002’de 21 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bin 843 engelliye hizmet verilirken, Ekim 2016 itibarıyla 99 merkezde 6 bin 543 engelliye yatılı olarak bakılıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, yaşamlarını kendi başlarına sürdüremeyecek derecede ağır engeli bulunan kişilerin, yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla bakım ve bakım destek hizmetleri etkin şekilde sürdürülüyor. Bu kapsamda, Ekim 2016 tarihi itibarıyla 478 bin 708 engelli evde bakım desteğinden yararlandı.

Bakanlık verilerine göre, kuruluşlarda bakım hizmeti almak için yerleştirilmeyi bekleyen engelli bulunmuyor. 2002’de 2 bin 647 olan kurum bakımı için sıra bekleyen engelli sayısı, son 7 yılın verilerinde “sıfır” olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan, 159 özel bakım merkezinde 11 bin 745 engelli bakım hizmeti alıyor.

– 6 engelliye 1 bakım elemanı düşüyor

Resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerine ve bu merkezlerde bakılan engellilere ilişkin bilgilere göre, 2002’de 21 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bin 843 engelliye hizmet verilirken, Ekim 2016 itibarıyla 93 yatılı 6 gündüzlü olmak üzere 99 merkezden 6 bin 543 engelli yatılı olarak faydalandı.

Yürütülen çalışmalar sonucunda 14 yıl önce 30 engelliye bir bakım elemanı düşerken şu anda 6 engelliye 1 bakım elemanı düşüyor.

Bakıma muhtaç tüm engelliler, ilk defa bakım hizmeti kapsamına alınırken, engellilere evde veya özel bakım merkezlerinde sunulan bakım hizmetinin ücretleri ödendi. Bu hizmetlere ayrılan bütçede önemli artışlar sağlandı.

Engelli ailelerinin hastalık, ölüm, düğün ve seyahat gibi nedenlerle ihtiyaç duydukları kısa süreli bakım ihtiyaçlarını gidermek üzere resmi bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, yıl içinde 30 güne kadar ücretsiz olarak geçici ve misafir bakım hizmeti veriliyor.

– Engelli Hakları Strateji Belgesi hazırlanacak

Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engellileri toplu yaşamın getirdiği olumsuzluklardan korumak ve toplumsal hayata katılımlarını arttırmak amacıyla geliştirilen Umut Evlerinde engelliler, apartman dairesinde ya da müstakil evde komşularıyla yaşamlarını sürdürme imkanı buluyor. Bu yılın ekim ayı itibarıyla 128 Umut Evi’nde 695 engelliye hizmet sunuluyor. Hizmetin yurt çapında yaygınlaştırılması çalışmaları sürdürülüyor.

Aileleri rahatlatmak için evinde ailesi tarafından bakılan ancak evde bakım ücreti veya kurumsal bakım hizmeti gibi hizmetlerden yararlanamayan bakıma muhtaç engellilere yönelik, kuruluşlardan görevlendirilen personelin verdiği evde bakıma destek hizmetinden ise Ekim 2016 itibarıyla 30 engelli faydalanıyor.

Öte yandan, Bakanlıkça sunulan yatılı bakım hizmetinden yararlandırılacak engelliler hakkında en uygun sosyal hizmet modelini sağlamak amacıyla 81 ilde “İlk Kabul ve Müdahale Birimleri” açıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, 2017’de bakılan engelli sayısının 8 bin 500, umut evi sayısının 141, özel bakım merkezinde bakılan engelli sayısının 12 bin 850, evde bakım hizmetinden yararlanan engelli sayısının ise 496 bin olması planlanıyor.

Ayrıca, evde bakım ve destek hizmeti sistemi kurulması, ulusal düzeyde Engelli Hakları Strateji Belgesi hazırlanması da hedefleniyor.

Kamupersoneli.net | AA

Bir Yorum

  1. Çok sevindim benim 26 yaşında engell oğlum hiçbir yere çıkmıyor bende götüremiyorum devletten hiçbir yardım almıyoruz baba ilgilenmiyor van yardımcı olabilirmisiniz