Gündem

Başbakan Binali Yıldırım: "1 Liraya Satalım Dedikleri PTT Şu An…"

Başbakan Binali Yıldırım :” Sözlerimin başında bu önemli küresel etkinliğin, İstanbul’da gerçekleşme kararını veren sizlere ve bütün hazırlık çalışmasını yapan Ulaştırma Bakanlığı çalışanlığına, ve Dünya Posta Birliği sekreteryasına ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu yılki kongrede bir ilke imza attığınızı da biliyorum. 26 ‘ıncı kongre Dünya Posta Birliği’nin ilk kağıt dostu kongresi olarak anılacak. Kongre süresince üretilecek tüm dökümanlar, kongre salonlarında bulunan tabletler aracılığı ile delegelere iletilecek, önceki kongrelerde harcanan kağıt miktarı 4 ton , böylece 4 ton kağıdı tasarruf etmiş olacak, yeşili ormanı korumuş olacağız. Bu kongre Çevreci kongre olma özelliğine sahiptir.

KAĞIT DOSTU BİR KONGRE

Kağıt dostu kongrenin ayrıcalığı tabiki burada ön plana çıkıyor. 20’inci yüzyıl her alanda uluslararası iş birliklerinin arttığı bir dönem oldu, bu dönemde tekloji, ticaret , iletişimin geliştiği bir ortamda, dünyanın her yerindeki insanlar milletler birbirlerinden uzaklaşmak yerine yakınlaşmanın gerekliliğine vardı. İlk olarak tarım, taşımacılık, teknoloji, finans, dış politika, güvenlik gibi konularda iş birlikleri birbirini takip etti. 20’inci yüzyılda başlayan bu bütünleşme küreselleşme fikrinin posta alanına yayılması da doğal bir sonuçtur. Çünkü posta sektörü ve küreselleşme kavramı ortaya çıkmadan önce de doğası gereği küresel bir niteliğe sahipti.

ARTIK DÜNYA DENİNCE AKILLARA BİR GEZEGENİN ÖTESİ GELİYOR

Bu ortamda insanların olaya bakışları değişti,dünyada değişimler birbirini izledi. Sonuçta artık dünya denince bir gezegenin ötesinde bir takım değerleri temel alan bir anlayış, düşünüş akla geliyor. Dünya Posta Birliği birlikteliği temel aldı. “

PTT NASIL BU HALE GELMİŞTİ?

Başbakan Binali Yıldırım Ulaştırma ve Haberleşme Bakanlığı’na geldiği yıllarda PTT’nin ciddi buhran içinde olduğunu ve yapılan çalışmalar sonrasında kar eden bir kuruluş haline geldiğinin altını çizdi.

Yıldırım: “2002 Yılında  PTT neden bu hale düşmüştü, bunların sorgulanması gerekiyordu. Çünkü Telefon , Telgraf, Posta 3 hizmet bir arada görülüyordu. Yıllar geçtikçe internetin hayatımıza girmesi ile birlikte, telekominikasyon kısmı çok hızlı yol aldı. Geleneksel posta artık bir anlamda tarihe karıştı. Mektup yazanların sayısı günden güne azalıyor, onun yerine internet üzerinden haberleşme çoğalıyor. Bu da posta idarelerinin mali gücünün zayıflamasına sebep oluyor. Ne yapmak lazım ? mutlaka gelişmeleri yakalayacak yeni bir hizmet anlayışına ihtiyaç var.

2004 YILI PTT İÇİN DÖNÜM NOKTASI OLDU

Bunun için 2004 yılında PTT Bank kuruluşuna karar verdik. Bu kararı aldık ve bundan sonra PTT’nin Rotası değişti. PTT süratle hizmet ağını , yeni hizmet türleri ile genişletmeye başladı. Bugün 4 bin 500 noktada PTT’nin hizmet verdiği yerler var. Hem bilişim, hem banka, hem kargo, hem de geleneksel mektup işi de yapıyor. Bir yandan teknolojiyi yakalıyor , diğer yandan kişisel posta pullarıyla geleneksel mektup hizmetiyle geçmişi koruyarak , geleceği inşaa eden bir PTT meydana geldi. Zarar eden PTT, günümüzde 1 milyar doların üzerinde bir ciro çıkarmıştır.

PTT ARTIK 200 MİLYON DOLAR CİVARINDA NET KAR ELDE EDİYOR

Tabi 200 milyon dolar civarında net karı var. Zarar eden PTT , PTT Bank konsepti ile beraber en fazla vergi veren 100 firma arasına kısa sürede girmeyi başardı. Dolayısıyla interneti, telekomun PTT’den yolunu ayırmasıyla PTT yok olacak diyenler, bir kez daha PTT’nin kendini yenileme ve değişimden sonra 150 yıllık bir kuruluş olmanın verdiği tecrübeyle başarısının üzerine başarı katmaya devam etti.

BİR ÜLKENİN TEK BAŞINA İYİ OLMASININ ANLAMI YOK

26. Dünya Posta Kongresi toplanıyor. 7 Ekim 2016 tarihine kadar burada birlikte olacaksınız. Birbirinizle daha çok tanışacaksınız. Daha önemlisi sürdürülebilir kalkınmanın en önemli araçlarından biri olan iletişim alt yapısının küresel entegrasyonunu kollayacaksınız. Bir ülkenin tek başına iyi olmasının anlamı yok, zincirin gücü en zayıf halka ile ölçülür, en kuvvetli ile değil.  


Detaylar Gelecek

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA