Gündem

Başbakan Yardımcısı Şimşek: "Bu Gidişat Hiç İyi Değil"

 Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonuna ilişkin, “Yanı başımızda olup bitenlere karşı ses çıkarmamamızı kimse beklemesin. Başkaları binlerce kilometre gelip buralarda yeni dizaynlar, yeni oyunlar sahneleme çabasındaysa, Türkiye’de kendi milli menfaatlerini korumak için gereken çabayı gösterecektir.” dedi.


Bodrum ilçesinde Türkiye Ekonomi Kurumu (TEK) tarafından düzenlenen 5. Uluslararası Ekonomi Konferansı’na katılan Şimşek, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şimşek, Türkiye’nin dünyada en fazla geçici misafirin, göçmenin barındığı ülke olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin bu konuda dünyaya bir insanlık dersi verdiğini ifade eden Şimşek, “Gönül ister ki bizim yakın coğrafyamızda bir an önce istikrar olsun, huzur olsun, barış olsun. Bu türden göç hareketleri olmasın. Komşularımızın istikrar içerisinde, barış içerisinde büyümelerini isteriz.” dedi. 

Şimşek, Türkiye’nin etrafında bir yangın çemberi olduğuna vurgu yaparak, bu sıkıntıların da Türkiye’ye yansıdığını anlattı.

Suriye deneyiminden ders çıkarılması gerektiğinin altını çizen Şimşek, şöyle konuştu:

“Ortada bir Suriye deneyimi var. Ben inanıyorum ki o deneyimden dersler çıkarttık. Yani bu defa onları Türkiye’de değil ama Irak’da geçici olarak barındırmak lazım. Bu tabii ki de benim konum değil. Çünkü biz Türkiye olarak, etnik temizliğin de kesinlikle yapılmasına karşıyız. Bu coğrafya mezhepler ve etnik kökenler açısından çok zengin bir coğrafya. Bu aslında bir zenginlik. Fakat bunu bir fay hattına dönüştürdüğünüz zaman ve bunlar üzerinden siyaset, bunlar üzerinden savaşlar, bunlar üzerinden şu andaki yaşanan küresel politikalar üretildiği zaman, bu coğrafyada huzur ve barış kalmıyor.”

Şimşek, Türkiye’nin hiçbir komşu ülkenin toprağında gözünün olmadığını ifade ederek, “Ama yanı başımızda olup bitenler bizi etkiliyor. Yanı başımızda olup bitenlere karşı da bizim ses çıkarmamamızı kimse beklemesin. Başkaları binlerce kilometre gelip buralarda yeni dizaynlar, yeni oyunlar sahneleme çabasındaysa, Türkiye’de kendi milli menfaatlerini korumak için gereken çabayı gösterecektir.” diye konuştu.

– “Bu gidişat hiç iyi bir gidişat değil”

Ülke olarak mülteciler konusunda üzerine düşenden çok daha fazlasını yaptıklarına dikkati çeken Şimşek, Türkiye’nin yaklaşımının insanı, vicdani ve ahlaki, başkalarının tavırlarının ise ibretlik olduğu değerlendirmesini yaptı.

Şimşek, Musul dışında başta taraflarda da bu türden sıkıntılar yaşanırsa, Türkiye’nin üzerine düşen görevi yapacağının altını çizdi.

Terör örgütlerinin kökünü dünyanın kazıması gerektiğini, çünkü gidişatın hiç iyi bir gidişat olmadığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

“Hem bölge açısından hem de küresel açıdan baktığımız zaman, bence en önemli konu, Suriyeli ve Iraklı kardeşlerimizin çocuklarına iyi bir gelecek sunmak. Çünkü, gelecek beklentisi olmayanların, fakir ve cahil olanların bu aşırı uçların elinde maşa olarak kullanılması, teröre alet olma riski yüksektir. Dünya şunu bir anlasa, belki Türkiye’ye çok çok daha güçlü destek verirler ve Türkiye’nin yanında olurlar. Türkiye’nin bölgeye ilişkin politikalarında destek verirler.”

Şimşek, dünyanın birçok konuya olduğu gibi bu konuya da kısa vadeli menfaat ve başka çerçevelerden baktığına işaret ederek, sorunların da bu çerçevede büyüdüğüne vurgu yaptı. 

DEAŞ’in zemin kaybettiğini de ifade eden Şimşek, “Terörle mücadelede Türkiye ilk defa çok güçlü bir iradeyle iyi sonuçlar aldı. Ben inanıyorum ki gelecek yıllar inşallah çok daha iyi olacak.” dedi.

KAMUPERSONELİ.NET – AA