Gündem

Başbakan Yıldırım: Maden Çalışma Saatleri ve Olanakları İyileştirildi

Başbakan Binali Yıldırım Kütahya’ya yaptığı ziyaretler çerçevesinde yaptığı açıklamalarda maden çalışma olanaklarında yapılan iyileştirmeleri açıkladı.

Başbakan Yıldırım, Tavşanlı ve Kütahya’da madenciliğin önemini çok iyi bildiklerini, Tavşanlı’da bu sektörde 5 binin üzerinde doğrudan çalışanın olduğunu bildirdi.

Bölgede yaklaşık 56 bin kişinin dolaylı olarak madencilikten ekmeğini, aşını kazandığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:

“Seyitömer-Tunçbilek’teki istihdam ile 7 bin kardeşimiz Kütahya’da madenden ekmeğini çıkarıyor. Yer altında çalışan kardeşlerimizde, bir yılda 6 aylık kıdem şartı aranmaksızın iş güvenliği kapsamına aldık. Yer altında çalışan işçilerimize, zorunlu nedenlerden dolayı fazla çalışma, olağanüstü haller hariç, yaptırılmasının önüne geçtik. Zorunlu hallerde yapılacak çalışma için saat başı ücret en az normal çalışma ücretinin iki katı olacak. Gerekçesiz işten çıkarmayı yasakladık ve böylece iş güvencesini tamamen sağladık. Madende çalışma sürelerini değiştirdik. Haftalık çalışma süresini 36 saate indirdik. Bu sayede işçilerimiz artık 5 gün çalışıp, 2 gün tatil yapabilecek.” 

Maden işçilerinin yıllık ücretli izin sürelerini dörder gün artırdıklarını anlatan Yıldırım, 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanların izinlerini 14 günden 18 güne, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanların izinlerini 20 günden 24 güne, 15 yıl ve üzeri hizmeti olanların izin sürelerini ise 26 günden 30 güne çıkardıklarını aktardı.

Yıldırım, linyit kömürü ve taş kömürü çıkaran madencilerin en az iki asgari ücret seviyesinde ücret almalarını sağladıklarını, maden sektöründe çalışanların 55 olan emeklilik yaşını 50’ye indirdiklerini, yıpranma hakkıyla artık 43 yaşında madencilerin emekli olabileceğini vurguladı.

Kamupersoneli.net  | Ankara