Gündem

Bekir Bozdağ Washington' da: "Bir kurşunla darbeyi yere seren adam"

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabirlerinin objektifinden Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sırasında yaşananları yansıtan “15 Temmuz Milli İradenin Yükselişi” başlıklı fotoğraf sergisi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde açıldı.


Serginin açılışını Besmele ile yapan Bozdağ, bu anlamlı serginin 15 Temmuz’un daha iyi anlaşılmasına vesile olacağını söyledi.

Bozdağ, “Anadolu Ajansının 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırası ve sonrasını fotoğraflarla anlatan bu sergisini Washington Büyükelçiliği’nde birlikte açıyoruz. Sergi, 15 Temmuz’u fotoğraflarla da olsa daha yakından anlamamıza yardımcı olacaktır. Ben Anadolu Ajansını bundan dolayı kutluyorum. Besmeleyle açıyorum. Bir daha 15 Temmuzlar yaşanmasın, hiçbir vatandaşımızın burnu kanamasın, demokrasimiz, cumhuriyetimiz ve devletimiz ilelebet payidar olsun.” değerlendirmesinde bulundu.

Serginin kurdelesi, Bakan Bozdağ, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyon üyeleri AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü, CHP Milletvekili Ömer Süha Aldan ve MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu tarafından kesildi.

– “Bir kurşunla darbeyi yere seren adam”

Darbe girişimi ve sonrasında yaşananları aktaran yaklaşık 20 fotoğrafı tek tek inceleyen Bozdağ, Özel Kuvvetler Komutanlığını ele geçirmek isteyen cuntacı general Semih Terzi’yi vurarak darbenin önlenmesinde önemli rol oynayan şehit Astsubay Ömer Halisdemir’in fotoğrafına büyük ilgi gösterdi.

Bozdağ, Halisdemir’in Türk milletinin kahramanı olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Allah’tan bir kez daha rahmet diliyorum. O, milletimizin kalbinde yaşamaya devam ediyor. O, 15 Temmuz kahramanımız, büyük şehidimiz. Bir kurşunla büyük bir oyunu bozdu. Bir kurşunla darbeyi ve darbecileri yendi. Bir kurşunla darbeyi yere seren adamdır. Öleceğini bile bile milleti için gözünü kırpmadan, Çanakkale’de olduğu gibi ölüme koşan bir insandı. Milletimizin büyük bir evladı, büyük bir kahramanıdır. Milletin ordusu içerisinde, milletin parasıyla alınmış silahları milletin evlatları üzerine döndürüp, milletin evlatlarını şehit eden, yaralayan, sakat bırakan hainler olduğu gibi milletini, devletini, demokrasisini korumak için gözünü kırpmadan Ömer Halisdemir gibi ölüme koşan vatansever büyük evlatlarımız da var. Hainlere bakıp üzülmeyeceğiz, kahramanlara bakıp övünmeye ve o kahramanlar gibi evlatlar yetiştirmeye gayret edeceğiz. Ömer Halisdemir gibi kahramanlarımız olduğu sürece ay yıldızlı al bayrağımız özgürce dalgalanmaya, ilelebet yaşamaya devam edecektir.”

Darbe girişiminin, bayramını kutladıkları Cumhuriyet’i de hedef aldığını vurgulayan Bozdağ, Türkiye Cumhuriyeti genç olsa devletin çok kadim bir devlet olduğunu anlattı.

Bekir Bozdağ, 15 Temmuz’un esasında, Cumhuriyet’in başında, Anadolu’da, Atatürk’ün arkasında işgale karşı bağımsızlık için ölümü göze alan bu milletin, aradan 100 yıla yakın bir süre geçtikten sonra bu kez Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i yaşatmak, demokrasiyi korumak, hukuk devletine, milletin iradesine, seçilmiş meclisine, hükümetine, Cumhurbaşkanı’na sahip çıkmak için bütün görüş farklılıklarını bir tarafa bırakıp yeniden bir ve beraber oluşun da tarihi olduğuna dikkati çekti.

Serginin, iki büyük tarihi buluşturduğu için ayrı bir önemi bulunduğuna işaret eden Bozdağ, “Türk milleti böylesi büyük bir birlikteliği Cumhuriyet’in kuruluşundan önce Kurtuluş Savaşı’nda ortaya koymuştu. Şimdi Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’i, milli iradeyi korumak için ortaya koydu.” dedi.

– “15 Temmuz’u resmederek anlatmak önemli”

Komisyon Başkanı İyimaya ise sergiyi 15 Temmuz’a dair yurt dışındaki bilgi çarpıklığını gidermek bakımından önemli bulduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin demokrasi tarihi ve milli egemenlik serisinde önemli bir travmayı anlatan 15 Temmuz darbe girişimini birkaç ay veya yılda okumanın mümkün olmayacağını ifade eden İyimaya, şöyle konuştu:

“Türk milleti, Cumhurbaşkanımız, yargı ve meclis o gece topyekun milli idare görevini yerine getirdi. Tabii 15 Temmuz’u çeşitli yönleriyle ülkemizin dışında önemli ülkelerde ve önemli platformlarda dile getirmek şüphesiz önemli. 15 Temmuz’u resmederek anlatmak önemli. Bu bakımdan Washington’da 15 Temmuz’u sanat diliyle dile getirmiş bir zemini seyrediyoruz. Bu gibi yöntemlerle doğruyu, gerçeği yurt dışında ötekine, başkasına anlatmayı ve şiddetli dezenformasyonun da ortadan kaldırılmasını çok önemsiyorum.”

– “Çok anlamlı sergi”

Milletvekili Köylü, bu serginin ABD’deki vatandaşların 15 Temmuz’da yaşananları yakından idrak edebilmesi bakımından büyük bir açığı doldurduğuna işaret etti.

Köylü, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Öncelikle Anadolu Ajansını tebrik ediyorum. Cumhuriyet’in kuruluşunun yıl dönümünde Cumhuriyet’e karşı işlenen bir cinayeti gösteren fotoğraf sergisi çok anlamlı. Türkiye’de yaşayan insanlar bunları çeşitli şekillerde, televizyonlarda görüyorlar ama Amerika’da yaşayan vatandaşlarımız ve yabancılar, Türkiye’de ne olduğunu, nasıl olduğunu çok idrak edemiyorlar. İnsan, gözüyle görmeyince tabii nasıl canlandıracak? Herkes kendi kafasına göre canlandırıyor, kendi aklından geçtiği şekilde yorumluyor. Bu fotoğraflar, o gecede Türkiye’de neler olduğunu çok açık bir şekilde gösteriyor. Bu sergiyi izleyenler, ‘Türkiye’de çok vahim şeyler olmuş ve Türk milleti de çok önemli bir görev yapmış’ diyecekler. Bu açından bence çok önemli.”

– “Derin anlamları olan fotoğraflar”

Milletvekili Aldan da sergideki fotoğrafların Cumhuriyet’e, demokrasiye sahip çıkma ve hukukun üstünlüğüne inanma gibi önemli noktalara işaret ettiğini belirtti.

Anadolu Ajansına teşekkür eden Aldan, “Bu sergideki fotoğrafları daha önce kitapçık halinde bizlere göndermişlerdi. Yeniden o günleri yaşadık. Teknik açıdan çok güzel fotoğraflar ama her şeyden öte çok derin anlamları olan fotoğraflar.” ifadelerini kullandı.

– “Olup biten çok güzel sergilenmiş”

Milletvekili Aksu, uzun yıllar hafızalardan çıkmaması gereken fotoğrafları sergilediği için Anadolu Ajansına teşekkür etti.

Bu fotoğrafları, o gece yaşananların ne kadar dramatik, aynı zamanda ne kadar bir kahramanlık eseri olduğunun ifadesi olarak nitelendiren Aksu, “O gece olan bitenin burada çok güzel sergilendiğini görüyoruz. O gece hafızalarda kalan veya uzun yıllar boyunca kalması gereken birtakım anılar burada sergilenmiş oldu. Cumhuriyet’in kuruluş yıl dönümüne denk gelmesi de kuşkusuz önemli.” değerlendirmesini yaptı.

– “Sergi, Amerika’da çok ciddi bir boşluğu dolduracak”

Sergiye ev sahipliği yapan Büyükelçi Kılıç ise Türk halkının 15 Temmuz’da ortaya koyduğu kahramanlığın anlatılabilmesi bakımından bu fotoğrafların yararlı olacağına inandığını bildirdi.

Kılıç, serginin amacına ulaşacağını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Amerika’daki en ciddi güçlüklerimizden bir tanesi, bu darbe girişiminde nelerin olduğu, nelerin yaşandığı ve Türk halkının bunun engellenmesi için ne kadar büyük bir kahramanlık sergilediğidir. Bunun gösterilebilmesi, layıkıyla anlatılabilmesi gerekiyor. Bu serginin de bu çerçevede çok önemli bir katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Sergide dağıtılan, FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin kronolojisini ve darbe girişimi sonrası tepkileri ele alan AA’nın “Dakika Dakika FETÖ’nün Darbe Girişimi” kitabı ve broşürleri de büyük ilgi gördü.

Kamupersoneli.net | AA