Soru Önergeleri

CHP'den Bakan Yılmaz'a PISA Sınavları Hakkında Soru Önergesi Verildi

Altay, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, OECD tarafından 2000 yılından itibaren 3 yılda bir yapılan PISA araştırmasının, OECD üyesi ülkeler ve diğer katılımcı ülkelerdeki zorunlu eğitimi bitiren öğrencilerin, modern toplumda yerlerini alabilmeleri için gereken temel bilgi ve becerilere ne ölçüde sahip olduklarını ortaya koymayı hedeflediğini anımsattı.

PISA 2015 uygulamasının, 35’i OECD üyesi olmak üzere 72 ülke ve ekonomideki yaklaşık 29 milyon öğrenciyi temsilen, 540 bine yakın öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildiğini belirten Altay, PISA 2015 uygulamasına Türkiye’den 61 ilden 187 okul ve 5 bin 895 öğrencinin elektronik sınava katıldığını aktardı.

Altay, 2002’den bu yana Türkiye’den PISA sınavlarına katılan okulları ve tüm verileriyle sonuçlarını sorarak, 2015 yılı PISA sınavlarına katılan örneklem alınan okullara sınav öncesi öğrenci nakli gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenmek istedi. Altay, önergesinde şu sorulara yer verdi:

“2015 sınavına katılan 187 okulda öğrenci nakil hareketliliği oldu mu? Bakanlık olarak eğitimde yaşanılan bu nitelik sorunu ile ilgili bir değerlendirme yapılmakta mı? Özellikle 2012’de uygulamaya konulan 4+4+4 sisteminin başarısızlıkla etkisi arasında bir korelasyon görülmekte midir? Bu konuda yapılmış bir çalışma mevcut mu? Gerek PISA gerekse TİMSS gibi uluslararası sınavlar ile TEOG, YGS ve LYS gibi yerel sınavlardaki başarısızlıklar karışışında 14 yıldır uyguladığınız eğitim politikalarını gözden geçirecek bir çalışma yapacak mısınız?”

Kamupersoneli.net | AA