Gündem

CHP'li Yarkadaş'dan "Sınavlarda Görüntü ve Ses Kaydı Alınsın" Teklifi

Yapılan soruşturmalara neticesinde 200 KPSS’de tespit edilen kopya, soru çalma gibi konular gündemi bir hayli meşgul etti. Üniversiteye girebilmek, memur olmak için neredeyse herkes sınavlara giriyor. Sınavlar, gündemdeki yerini hiçbir zaman kaybetmiyor. Sınavların yanı sıra, sınavlarda yapılan usulsüzlükler de sık sık gündeme geliyor. Sınavların ve sınavlarda yapılan usulsüzlüklerin, gündemi bir hayli meşgul ettiği şu günlerde, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş bir kanun teklifi sundu. Yarkadaş’ın kanun teklifi bütün sözlü sınavları kapsıyor. 

Milletvekili Yarkadaş, bütün sözlü sınavlarda ses kaydı ve görüntü alınması için teklif sundu. Alınan kayıtların, adayların istemeleri halinde onlara teslim edilmesi önerisinde bulundu. Sunduğu kanun teklifine dair açıklamalar yapan Yarkadaş:  “Bilindiği üzere hem mesleğe giriş sınavlarında hem de meslekte iken belirli görevlere atanmada sözlü sınav/ mülakat yapılmaktadır. Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi günümüzde mümkündür. Bu imkânın kullanılmaması hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi zedelemektedir” dedi.

Yarkadaş, ses kaydı ve görüntü alınmasına ilişkin açıklamalarına şöyle devam etti: “Sözlü sınavlar yapı itibariyle her zaman torpil ve kayırmacılık iddialarına açık bir sınav türüdür. Sözlü sınavların genel değerlendirme açısından belirleyici olduğu durumlarda bu konu hayati önem taşımaktadır. Öyle ki; birçok aşamayı başarıyla geçmiş aday, sözlü mülakat yoluyla çok çabuk elenebilmektedir. Sınavın sağlığıyla spekülasyonlar hiçbir zaman bitmez. Sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınmasıyla ’bazı adaylara kolay soru soruldu’, ’bazı adaylara zor soru soruldu’ veya ’sorunun yanıtını doğru vermiş olmasına karşın komisyon üyesinin düşük not takdir ettiği’ gibi tüm iddialar daha net bir şekilde denetlenebilecektir.

Son olarak Sözleşmeli öğretmen alımı sistemindeki son aşama olan mülakatta sorulan sorular öğretmenlerin ve tüm kamuoyunun tepkisini çekti. 15 bin öğretmenin girdiği mülakatta sorulduğu ifade edilen sorulara bakıldığında:

* Cumhurbaşkanımız konuşmasında nelere değindi?
* Hangi gazete ve köşe yazarlarını takip ediyorsun?
* Reis denilince aklına kim geliyor?
* Hangi dershaneye gittin?

gibi mesleki alan ve genel kültür bilgisi gibi konuların dışına çıkıldığı görüldü. Bu sınav sonrası adayların fişlendiği etnik ve siyasal kimliğinin öne çıkarıldığı iddiaları konuşulmaya başladı. Kanun teklifimizle Devlet Memurları Kanunu’nda değişikliğe giderek; yapılan tüm sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunluluğu getirilmesini istiyoruz. Yine teklifimizle sözlü sınava giren adaylara istemleri halinde, bu görüntülerin verilmesini talep ediyoruz.”

Kamupersoneli.net|Ankara