Gündem

Çıkrık: "Erdoğan'a da Yapacaklar Diye Çok Korktum"

 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından Yassıada yargılamaları sonrası idam edilen Başbakan Adnan Menderes’in Aydın’ın Koçarlı ilçesindeki çiftliğinde çalışan 84 yaşındaki Münevver Çıkrık, Menderes’in idam edildiği anlar aklına geldikçe gözlerinin dolduğunu, o günleri unutamadığını belirtti.


Çakırbeyli Mahallesi’nin girişinde bulunan Menderes’in çiftliğinde 1940’lı yıllarda babasıyla birlikte çalışmaya başlayan Çıkrık, yalnız yaşadığı evinde, AA muhabirine Menderes’e duyduğunu hayranlığı anlattı.

Adnan Menderes’e “Bey ağabey” diye seslendiklerini anlatan Münevver Çıkrık, Menderes’in çok iyi bir insan olduğunu ve yüzünden gülümsemenin hiç eksilmediğini söyledi.

Çıkrık, zaman buldukça Menderes’in çiftliğe gittiğini belirterek, “Bir gün yine çıkıp geldi. Onlara bir şeyler ikram ettim. Sonra elimdekiler yere döküldü, gülümsedi. Zaten o hep gülümserdi, güler yüzlüydü. Ben daha ona ‘hoş geldin bey ağabey’ demeden o bana seslenirdi. ‘Nasılsın kızım, iyi misin’ derdi. Onun gibisi bir daha dünyaya gelmez. Çok iyi birisiydi, iyilik yapmayı çok severdi. Güler yüzlü, konuşmasını çok severdik. Kendisi de köylüyü çok severdi. Çiftliğe geldiğinde işçilerle birlikte olurdu, hiçbir zaman bir patron gibi davranmazdı.” dedi.

Kendisine Menderes’in idam edildiği haberi geldiğinde bayıldığını boğazı düğümlenerek anlatan Münevver Çıkrık, o süreçte çok zor zamanlar geçirdiklerini aktardı.

Çıkrık, Türkiye’yi çok seven birisinin idam edilmesini kabullenemediğini aktararak, “Bugün onun idam edilişinin 55’inci yılı, ilk günkü gibi üzüntülüyüz. Beyimizi çok arıyoruz. Evimde ona bir köşe hazırladım. Hiç kaldırmadım, aynısı gibi duruyor. Onu çok seviyorum.” ifadelerini kullandı.

Münevver Çıkrık, çiftlikte 20 yıl çalıştığını, 1960’da gerçekleşen darbeden sonra ayrılmak zorunda kaldığını dile getirdi. 

– “Menderes’e yaptıklarını Erdoğan’a da yaparlar diye çok korktum”

Çıkrık, 15 Temmuz gecesi Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında da eski günleri yeniden yaşayacakları duygusuna kapılarak çok korktuğunu belirtti. 

Ülkenin düzeninin bozulmamasını istediğini aktaran Münevver Çıkrık, şunları kaydetti:

“Adnan Menderes idam edilirken kimsenin ağzını açtırmadılar. 15 Temmuz darbe girişiminde ise vatandaş darbeye karşı durdu ve engelledi. Keşke o zamanda da böyle yapılsaydı. O dönemler ‘kim ses çıkarırsa başına bomba yağdırırız’ dediler, milleti korkuttular. Sahip çıkamadılar bey ağabeyimize, bakamadılar ona. Aynısını Recep Tayyip Erdoğan’a yaparlar diye korktuk. Cumhurbaşkanımız başımızdan giderse ne olacak, ne yaparız? Bu ülke Fetullah’ın eline kalsaydı ne yapardık? Çok korktuk ama Allah bizleri korudu.”

Çakırbeyli Mahallesi Muhtarı Mehmet Demir de darbelerin Türkiye’nin yükselişinin önüne geçtiğini vurgulayarak, Menderes’in köylüsü olmaktan gurur duyduğunu belirtti.

AA
KAMUPERSONELİ.NET