Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Adımlarımızı Daha Hızlı Atmalıyız

Burgazada Korvetinin denize indirilmesi törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kürsüde konuşma yaparak çeşitli açıklamalarda bulundu.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “2009 yılından itibaren farklı isimler altında hayata geçirdiğimiz demokratikleşme adımları ve reformlar bölge halkına sorunun kaynağının örgüt olduğunu tartışmasız şekilde gösterdi. Bölge halkı bu süreçte devletin iyi niyetini, samimiyetini, bölgeye gerçekleştirdiği tarihi nitelikteki yatırımları bizzat tecrübe etti. Bölücü terör örgütünün ise hizmetleri ve yatırımları engellemek, bölgeyi karanlığa, cahilliğe, yokluk ve yoksulluğa mahkum etmek için çalıştığı iyice anlaşıldı” dedi. 

Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı’ndaki, Burgazada korvetinin denize indirilmesi ve Kınalıada korvetinin ilk kaynak töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 30 yılı aşkın süredir bölücü terör belasıyla başa çıkmaya çalıştığını ifade etti. 

Bugüne kadar terör sorununu ülkenin gündeminden kaldırmak, bu meseleye kalıcı bir çözüm bulmak için çok farklı yöntemlerin belirlendiğini aktaran Erdoğan, “Güvenlik güçlerimiz, askeriyle, polisiyle, istihbaratçısı ve korucusuyla hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan, canları pahasına 32 yıl boyunca teröristle mücadele etti. Siyasi irade ve hükümetler de bu süreçte üzerlerine düşenin yapması çabası içinde oldu.” dedi. 

– “Örgüt tarihinin en büyük hezimetini yaşadı” 

Ancak son 1 yıldır yaşanan sürecin terörle mücadele tarihinin en kritik ve en önemli dönemini oluşturduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Askeri operasyonlar, kararlı şekilde sürerken halkın desteği de bugüne kadar görülmedik ölçüde devletin yanında yer almıştır. Bunun bir kaç temel sebebi bulunuyor. Öncelikle 2009 yılından itibaren farklı isimler altında hayata geçirdiğimiz demokratikleşme adımları ve reformlar bölge halkına sorunun kaynağının örgüt olduğunu tartışmasız şekilde gösterdi. Bölge halkı bu süreçte devletin iyi niyetini, samimiyetini, bölgeye gerçekleştirdiği tarihi nitelikteki yatırımları bizzat tecrübe etti. Bölücü terör örgütünün ise hizmetleri ve yatırımları engellemek, bölgeyi karanlığa, cahilliğe, yokluk ve yoksulluğa mahkum etmek için çalıştığı iyice anlaşıldı. Bölge halkının 20 Temmuz’dan itibaren, tüm tehditlere ve baskılara rağmen örgütün yanında yer almamasının en büyük sebebi budur. Bunun yanında güvenlik birimlerimizin ilk günden itibaren büyük bir titizlikle koordinasyon ve hukuk sınırları içinde yürüttüğü operasyonlar örgüte büyük darbe vurdu. Böylece ülkemizin birliğine, bütünlüğüne, kardeşliğine yönelik en büyük saldırı boşa çıkarıldı. Örgüt, tarihinin en büyük hezimetini yaşadı. Yurt içinde ve yurt dışında icra edilen operasyonlar sonucunda 7 bin 600’ün üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.”

Teröristlerin yığınaklarının, mağaralarının, barınma alanlarının çok önemli bölümünün yok edildiğini belirten Erdoğan, “Örgütün medya ve siyasetteki uzantılarının gayretleri, Tanışık köyündeki vahşeti, İstanbul ve Ankara’daki canlı bomba eylemlerini, camilere, okullara, hastanelere yönelik kalleşçe saldırıları perdelemeye yetmedi. Bu çevrelerin Kandil’deki eli kanlı canilerden ekolojik kahraman ve cici çocuk çıkarma projesi büyük bir hüsrana uğradı. Ben bu vesileyle askerinden polisine istihbaratçısından korucusuna kadar bölgede destan yazan tüm güvenlik birimlerimizi gönülden tebrik ediyorum. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Gazilerimize şükranlarımı ifade ediyor, yaralılarımıza Rabbimden acil şifalar temenni ediyorum.” diye konuştu. 

– “14 yıl öncesinin Türkiyesi olsaydı çok farklı bir manzarayı konuşuyor olacaktık” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son 14 yılda savunma sanayinde atılan adımlara dikkati çekerek şöyle konuştu:

“Değerli arkadaşlar, burada şu hususun altını çizerek ifade etmek istiyorum, şayet Türkiye 14 yıl öncesinin Türkiyesi olsaydı inanın bugün çok daha farklı bir manzarayı konuşuyor olacaktır. Çünkü 2002 yılında Türkiye en stratejik alan olan savunma sanayinde yüzde 80’ler civarında dışa bağımlıydı. Bugün bu oranı yarı yarıya azaltarak yüzde 40’lar seviyesine düşürmüş durumdayız. Yerli üretim insansız hava araçlarımız gökyüzündeki gözcülerimiz olarak teröristlere gizlenecek in bırakmıyor. Kirpi ve diğer zırhlı personel taşıyıcılarımız, güvenlik birimlerimize örgütün saldırılarına karşı daha muhafazalı bir imkan getiriyor. Aynı şekilde Fırtına obüslerimiz, terörle mücadele yanında Suriye’den ülkemize yönelen DAEŞ ve YPG gibi terör örgütlerinin saldırılarına karşı kritik bir savunma hattı oluşturuyor. Atak helikopterlerimiz gururumuz olarak semalarımızda uçuyor. Kendi üretimimiz olan gemilerimiz ülkemizle birlikte dünyanın dört bir yanındaki denizlerde bayrağımızı gururla taşıyor.”

– “Adımlarımızı daha hızlı atmalıyız” 

Son 14 yılda bu alanda ortaya konulan bu başarı hikayeleri elbette önemli olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

“İşte şimdi, Sayın Başbakanımıza onu diyorum, ‘Siz bir gemi inşa yüksek mühendisi olarak bundan sonra daha seri bir şekilde denizlerde inşallah bu üretimi güçlü kılmalısınız. Bunun yanında bir mühendis olma özelliğiniz sebebiyle de aynı şekilde icra konseyinde tüm üretimlerle alakalı kararlarımızı çok daha seri almak durumundayız. Bunları yapacak bir güce Türkiye sahiptir. Şu anda insansız hava araçlarında hamdolsun silahlı insansız hava araçlarını da üretecek noktaya gelen bir Türkiye var. Bunlar bizim çok ama çok önemli işimizi görecek. MİLGEM başta olmak üzere bu alandaki projelerimizi devam ettirmek, yeni projelerle donanmamızı güçlendirmek durumundayız. Savunma sanayinde takip eden değil takip edilen tüketen değil üreten yeniye öncülük eden bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor. 2023 yılında savunma sanayinde dışa bağımlılığı tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen bir ülke olarak adımlarımızı daha hızlı atmalıyız. Bugün planlanandan 3 ay önce denize indirme törenini gerçekleştirdiğimiz Burgazada korvetiyle saç kesme törenini yaptığımız Kınalıada korvetini bu kararlılığımızın, bu irademizin birer sembolü olarak kabul ediyorum. Kınalıada korveti inşasının kazasız belasız tamamlanmasını diliyor. Projede emeği geçen ve geçecek olan herkese teşekkür ediyorum.”

Erdoğan konuşmasını, “Burgazada korvetimizin yolu açık, denizleri sakin, pruvası neta olsun diyor, hepinize sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum.” diyerek tamamladı.

Kamupersoneli.net / AA