Gündem

Dergi ve Gazetelere Yeni Yönetmelik

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, gazete ve dergilerin ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarına değindi. Basın ve yayın organlarına ilişkin yayınlanan yeni yönetmelik beraberinde neler getirdi?

Basın ve yayın organlarıyla alakalı yönetmelik Resmi Gazete’de 29848 no ile yayınlandı. Yönetmeliğe göre, bir gazete veya derginin, ortaklarından biri hakkında terör kapsamında soruşturma yapılıyorsa, dergiler ve gazetelere çeşitli sınırlamalar getirilecek.

Yarkadaş yayınlanan yönetmelikle alakalı olarak: ”Gazete ve dergilere öldürücü bir darbe vurulacak. Bir gazetenin ortağı hakkında Terörle Mücadele Kanunu’na muhalefetten dolayı soruşturma açıldığı takdirde, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı gasp edilecek. Dergi ve gazeteler, soruşturma ya da dava bitene kadar, resmi ilan hakkından yararlanamayacak.Bu yönetmelik kabul edilemez. Dünyanın hiçbir ülkesinde, açılan bir soruşturma gerekçe gösterilerek, ilan ya da reklamlar kesilemez”  dedi.

Yeni yönetmelik Anayasal düzene ve düzenin işleyişine karşı işlenen suçları da kapsıyor. 

Milletvekili Yarkadaş bu konuya da değinerek: ”En az bunun kadar vahim olan bir diğer madde ise, fikir işçilerinin de ilan ve reklam tehdidiyle işsiz bırakılma tehlikesi… Yönetmelik, bu suçlardan gazeteci hakkında soruşturma açıldığında, kurumun bünyesinden çıkarılması gerektiğini öngörüyor. Bunun için de beş gün süre veriyor. Keza aynı durum ortaklar için de geçerli… Suç işlediği iddia edilen ortağın davası bitene kadar, ilan verilmeyeceği belirtiliyor.

Bu maddelerin tamamı uluslararası anlaşmalara ve Türk Ticaret Kanunu’na aykırıdır. Yönetmeliğin 57. maddesinde ise akıllara zarar bir kriter var… Yayınların, ‘ahlak’ kriteriyle kapatılacağı öngörülüyor. Muğlak bir kararla, belirli hatları olmayan kriterlerle istedikleri yayınları durdurmak istiyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kamupersoneli.net