Gündem

Devredilen Askeri Hastanelerde Komutan Dönemi

 Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türk Silahlı Kuvvetlerinden Bakanlığa devredilen üç büyük hastanede, gazi ve şehit yakınlarıyla ilgilenilerek gerekli organizasyonun yapılabilmesi için Milli Savunma Bakanlığı (MSB) irtibat ofisi kurulacağını belirterek, “Bu koordinasyon biriminde bir komutanımız görev alacak, poliklinik sorumlusu bir astsubayımız olacak, şehit ve gazi yakınlarıyla ilgilenen bir birim olacak. Ayrıca, silahlı mücadele nedeniyle yaralanan askerlerimizin sevk organizasyonunu yapacak bir birim olacak.” dedi.

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından çıkartılan kanun hükmünde kararnameyle Türk Silahlı Kuvvetlerinden Bakanlığa devredilen, eski adıyla Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), şimdiki adıyla Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, askeri hastanelerin devriyle ilgili medyada yer alan haberler üzerine basın toplantısı düzenlendi.

Müsteşar Gümüş, burada yaptığı açıklamada, askeri hastaneler içinde özellikle Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi, Gazi Fizik Tedavi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul’daki Abdülhamit Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin büyük hastaneler, diğerlerinin küçük çaplı hastaneler olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında iki yıl önce bu hastanelerle ilgili bir protokol yapıldığını dile getiren Gümüş, şunları kaydetti:

“Hem merkezi alım hem personel geçişlerinde imkan tanımak için. Sağlık Bakanlığının satın alma gücünden faydalanmak ve insan kaynağı açısından destek olması için bir protokol yapmıştık. Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımız sistemi destekliyordu. Bu çerçevede iki yıl öncesinden zaten bir birliktelik söz konusu.

Sonuçta bu hastanelerimiz, bir üst kimlikte birleşmiştir. Üst kimlikte, aynı fonksiyon ve aynı görev tanımı çerçevesinde görevlerine devam edecektir. Hastanenin kapatılması, fonksiyonunun geriye götürülmesi veyahut çok farklı bir fonksiyon verilmesi söz konusu değildir.”

“Yaralı askerimiz GATA’ya sevk zincirine tabi olmaksızın getirilecek”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) devralınan askeri hastanelerde önceliğin, askeri personel, gazi, gazi ve şehit yakınları olacağını, buralarda sevk zincirinin uygulanmayacağını belirterek, “Özellikle stratejik alanlar, yoğun bakımlar ve üst düzey cerrahi birimlerin bulunduğu alanlar. Onları boş tutacağız, şu andan itibaren.” dedi.

Gümüş, “Burada, bunları aşıyoruz. Daha spesifik birtakım çalışmaları ve kriterleri getiriyoruz. Herhangi bir şekilde yaralı askerimiz veya yakınları GATA’ya, yani Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelmek isterse, herhangi bir sevk zincirine tabi olmaksızın kendi talebiyle, o bölgeden buraya yaralımızın gelmesini sağlayacağız. Bununla ilgili genelgemizi, bu hafta gönderdik.” dedi.

Normalde, ilgili tıbbi uygulamanın yapılabilmesi halinde tedavinin bir ildeki en büyük merkezde yapıldığını dile getiren Gümüş, şunları kaydetti:

“Merkez o işlemi yapabiliyorsa, orada yaptırıyorduk ama askeri personelimizin bu talebi varsa, talebi doğrultusunda sevkini gerçekleştireceğiz. Çünkü, bir aidiyet var. Uzun yıllar süren bir birliktelik var. Bu bakımdan bu genelgemizi yayımladık. Ayrıca, devraldığımız hastanelerde sevk zincirini uygulamayacağız. Normalde, boş olan yataklara biz 112’ye talimat vererek, sevk zincirini uyguluyoruz. Gülhane Eğitim Araştırmada, Bilkent’teki Gazi Fizik Tedavi Hastanemizde ve İstanbul’daki Abdülhamit Eğitim Araştırma Hastanelerimizde, özellikle buralarda sevk zincirine tabi tutmuyoruz. Belli bir oranda yatak boş tutulacak. Yoğun bakımlarımız ve klinik katlarımız da tamamen askeri personel için rezerv alan olarak tutulacak. Buralarda, Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesi gibi bir doluluk oranında bir çalışma yapmayacağız. Askeri personelimiz, gazilerimiz ve yaralılarımız için belli bir alanı tutacağız. Ayrıca, buralarda gazilerle ilgili ayrı bir klinik ortamı oluşturuyoruz. Onların direkt gelip hizmet alacağı bölümleri sağlayacağız.”

“Askeri hekimlik kavramı yok edilmiyor”

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gümüş, kıtalarda bu hizmetin devam etmesi yönünde talepte bulunulduğunu aktararak, “Bunlar küçük çapta dispanserler, revirler. Tamamen oradaki personele hizmet eden sağlık birimleri. Bunlar devam ediyor. Geri kalan personel, özellikle hastanede çalışan klinik hizmeti veren hekimlerdi. Onlar da Sağlık Bakanlığı veya üniversite bünyesine geçti.” dedi.

Özellikle fizik tedavi rehabilitasyon bölümündeki hekimlerin görevlerine devam ettiğinin altını çizen Gümüş, “Harp cerrahisi ve rehabilitasyon konusunda uzmanlaşmış hekimlerimizin, ilave kadro olarak buralarda görev almasını plan dahilinde değerlendireceğiz. Şu anda orada herhangi bir hizmet aksaması söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Gümüş, askeri hekimin nasıl yetiştirileceğine ilişkin soruya “Askeri hekim, belli sorumlulukları, kıtalardaki görevleri Sağlık Bakanlığı dışında Milli Savunma Bakanlığının koyduğu kriterlere göre, hayatlarını asker olarak devam ettirecek olan hekim kadrolarıdır. Onların programları, çalışma usul ve esasları, müfredatları bu protokol çerçevesinde konur ama tıbbi eğitimleri dekanlık tarafından götürülür. Bunlar görüşülüyor ama ne kadar hekim olacağı konusu değerlendirilecektir. Askeri hekimlik kavramı yok edilmiyor.” yanıtını verdi.

“Askeri hastanelerdeki öncelik için nasıl bir uygulama yapılacağına” ilişkin soru üzerine Gümüş, “Hastanelerdeki yoğunluğu koordine edeceğiz. Kliniğin belli bir oranı, askeri personele, gazilere ayrılacak. Özellikle stratejik alanlar, yoğun bakımlar ve üst düzey cerrahi birimlerin bulunduğu alanlar. Onları boş tutacağız, şu andan itibaren.” açıklamasında bulundu.