Gündem

Dolu-Boş Kadrolarda Niçin Değişiklik Yapılır?

Resmi Gazetede zaman zaman kamu kurumlarının dolu-boş kadrolarında değişiklikler yayımlanmaktadır. Birçok memur adayı bu değişiklikleri “atama olacak” şeklinde yorumlamaktadır. Dolu-boş kadrolarda değişiklik rutin bir işlem olmakla birlikte farklı amaçlarla kadrolarda düzenleme yapılmaktadır. Genel Kadro Ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadroların ihdası, iptali ve kullanılmasına dair esas ve usulleri düzenlenmiştir.
 
Dolu – Boş Kadro Değişiklik İşlemleri
 
Kurumlar için serbest bırakılan kadrolar kullanım durumlarına göre dolu ve boş olmak üzere ikiye ayrılır. Kurumsal hizmet ihtiyaçlarına göre boş kadroları için unvan ve derece değişiklikleri teklifi yapabilirken; dolu kadroları için söz konusu kadroda çalışan memurun müktesebine göre sadece derece değişikliği teklifinde bulunabilmektedirler. Anılan değişiklik teklifleri, Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı temsilcileri ile kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen inceleme ve araştırma toplantısında uygun görülmesi durumunda Bakanlar Kurulunca dolu-boş kadro değişikliği gerçekleştirilir.
 
Boş Kadro Değişikliği Niçin Yapılır?
 
Boş kadro değişiklikleri, kurumların ihtiyaçlarına ve taleplerine göre yapılmaktadır. Değişiklikler ya yeni memur alımı hazırlığı için yapılır ya da naklen personel alımı için yapılır. Kamu kurum ve kuruluşları, merkezi memur yerleştirmelerinde veya açıktan atamalarda yeni memur almak için kadroların derecelerini değiştirmektedir. İlk atamaya uygun derece yapılması demek, yeni memur alacağı anlamına gelir.  Kamu kurum ve kuruluşları, kadrolarla ilgili düzenleme yaparken ihtiyaç duymadığı unvanı iptal edip yerine ihtiyaç duyduğu unvana ait kadro ihdası yapabilir. Yeni kadrolar, derecesine göre nakil veya ilk atama için kullanılabilir.  Kamu kurum ve kuruluşları, başka kurumlardan naklen memur alabilmek için unvanlarda ve derecelerde değişiklik yapabilmektedir. Kuruma yapılan nakil başvurusuna göre derece değişiklikleri daha çok yapılmaktadır.
 
29 Eylül 2016 Tarihli Kadro Değişikliklerinde Göze Çarpanlar
 
-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna 50 adet sağlık denetçi yardımcısı ihdası yapılmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığına 5 adet Avrupa Birliği uzman yardımcısı ihdası yapılmış olup Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün boş kadrolarında önemli değişiklikler yapılmıştır.

Kamupersoneli.net | Özel İçerik

Bir Yorum

  1. peki bunun ilk atama yada nakil olacağını nerden nasıl öğrenebiliriz..